18 tüntetőt lőttek agyon a rendőrök a kasmíri tüntetéseken

Vágólapra másolva!
Legalább 18 tüntetőt lőttek le a rendőrök Kasmír indiai fennhatóság alatt lévő területén a hétfői zavargások során. A zavargásokat az váltotta ki, hogy szombaton egy washingtoni tüntetésen a Korán egyik példányából lapokat tépnek ki.  
Vágólapra másolva!

Súlyos zavargások törtek ki hétfőn Kasmír indiai fennhatóság alatt lévő területén, a rendőrök legkevesebb 18 embert megöltek - írja a BBC.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy az iráni kormány ellenőrzése alatt álló Press TV olyan felvételeket adott le, amelyek azt mutatják: szombaton a washingtoni Fehér Ház előtt egy kisebb keresztény csoport tagjai a Korán egyik példányából lapokat tépnek ki.

Az indiai szövetségi kormány elleni kasmíri tüntetések három hónappal ezelőtti kirobbanása óta ez a hétfő volt a legvéresebb nap Kasmírban. A rendőrök tucatnyi helyszínen lőttek a tömegbe. A 18 meghalt tüntetőn kívül - a BCC szerint - több mint 100 ember megsebesült. Az egyik meggyilkolt tüntető egy 12 vagy 13 éves diák volt.

A kijárási tilalom ellenére az utcára vonult emberek köveket dobáltak, kormányépületeket gyújtottak fel, és a szövetségi kormányzat távozását követelték. Egy településen felgyújtottak egy keresztény vallási iskolát is.

Dzsammu és Kasmír India egyetlen állama, ahol a lakosok többsége muzulmán. Kasmír másik fele Pakisztán fennhatósága alá tartozik. Kasmír indiai részén húsz éve szeparatista mozgalmak működnek, amelyek fegyveres harcot is folytatnak. Támadásaik már 47 ezer halálos áldozatot követeltek.