Visszavonták a nemi erőszak vádját a Wikileaks alapítójával szemben

Vágólapra másolva!
A svéd ügyészség szombaton visszavonta a Wikileaks internetes oldal ausztráliai alapítója, Julian Assange ellen nemi erőszak miatt elrendelt letartóztatási parancsot. Az ügyészség nem indokolta meg a döntését. Assange egy vasárnapi interjúban azt mondta: a Pentagon állhat az ellene felhozott vádak mögött.
Vágólapra másolva!

Svédországban az ügyészség szombaton visszavonta a Wikileaks internetes oknyomozó oldal ausztráliai alapítója, Julian Assange ellen nemi erőszak miatt elrendelt letartóztatási parancsot.

Az afganisztáni hadműveletekkel kapcsolatos titkos amerikai katonai dokumentumokat megjelentető Wikileaks alapítójának elfogását a svéd hatóságok pénteken rendelték el. A 39 éves férfit azzal vádolták, hogy egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig molesztált, amikor Svédországban tartózkodott.

A svéd főügyész arra a döntésre jutott, hogy Julian Assange nem vádolható nemi erőszakkal - írta honlapján szombati közleményében a svéd ügyészség. A közlemény azonban nem részletezte a döntés okát. A svéd ügyészség azonban egy másik ügyben - amelyben molesztással gyanúsítják a Wikileaks alapítóját - folytatja a nyomozást.

Egy Julian Assangenak tulajdonított Twitter-üzenetben a Wikileaks alapítója azt írja, hogy "a vádak felbukkanásának időpontja meglehetősen zavaró". A Wikileaks oknyomozó weboldal alapítója egy hete, egy stockholmi konferencián jelentette be, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza az afganisztáni háborúval kapcsolatos, titkos amerikai dokumentumok utolsó adagját.

Assange Aftonbladet című lapnak adott, vasárnap megjelent interjúban azt mondta: a Pentagon állhat az ellene felhozott, nemi erőszakról szóló vádak mögött. Assange úgy fogalmazott, hogy nem tudja, pontosan "ki bujkál" a vádak mögött, de korábban már figyelmeztették, hogy "a Pentagonhoz hasonló csoportok" "piszkos trükköket" vethetnek be a Wikileaks megsemmisítésére. Azt mondta, informátorai szerint akár szexbotrány is szerepelhet a lejáratásban.

A Wikileaks korábban már 76 ezer oldalnyi afganisztáni katonai dokumentumot tett közzé, többek között elhibázott afganisztáni katonai akciókról, a civil veszteségek nagyságáról, valamint a pakisztáni titkosszolgálat és az afganisztáni tálibok közötti kapcsolatokról.