Tűzharc tört ki a libanoni-izraeli határon

Vágólapra másolva!
Négy libanoni és egy izraeli halt meg abban a tűzharcban, amely kedden tört ki az izraeli-libanoni határon. Libanon szerint az izraeli katonák átlépték a határt, és figyelmeztető lövéseikre Izrael éles lőszerekkel válaszolt. Az izraeli hadsereg tagadja a határátlépést, és azt állítja, libanoniak kezdtek lőni.
Vágólapra másolva!

Legalább három libanoni katona, egy izraeli tiszt és egy újságíró vesztette életét kedden, amikor tűzharc tört ki a két ország határán - írja a BBC. Libanon azt állítja, az után nyitottak tüzet, hogy izraeli katonák léptek Libanon területére. Izrael tagadja, hogy katonái átlépték volna a határt.

Ez volt az első jelentős erőszakos esemény azóta, hogy 2006-ban lezárult az izraeli-libanoni háború. Az izraeli külügyminisztérium, amely Libanont tartja felelősnek az incidensért, kedden figyelmeztette a szomszédos országot: következményei lesznek annak, ha folytatódik az erőszak.

Szaad Haríri libanoni kormányfő közleményben ítélte el az "izraeli erőszakot", és azt állította: Libanon szuverenitását megsértették. A libanoni hadsereg szerint az izraeli katonák azért jöttek át a határon, mert ki akartak vágni egy fát Adaisze faluban, mert az zavarta a látást. A libanoni hadsereg szóvivője azt állítja: figyelmeztető lövéseket adtak le, mire Izrael éles lőszerekkel válaszolt. A hadsereg megerősítette a BBC-nek, hogy három katonája meghalt és négyen megsérültek, az al-Akhbar nevű libanoni újság pedig közölte, hogy egyik újságírója szintén életét vesztette.

Az izraeli hadsereg szerint katonái a határ izraeli oldalán dolgoztak, amikor figyelmeztetéseket kaptak, hogy hagyják el a területet, majd a libanoni hadsereg egyenruháját viselő emberek lőni kezdtek rájuk.

Az izraeli Haarec lap szerint elképzelhető, hogy az incidens oka az volt: valamelyik fél eltévesztette, pontosan hol fekszik a határ.