Megtriplázták a fizetésüket az indiai képviselők

Vágólapra másolva!
Jelentősen megemelték pénteken a saját fizetésüket és költségtérítésüket az indiai parlament képviselői. Havi fizetésük így nagyjából a magyar képviselők alapdíjával azonos. Több képviselő kevésnek találta az emelést, szerintük az új fizetés közel duplája lenne a megfelelő.
Vágólapra másolva!

Háromszorosára emelték a havi fizetésüket, és kétszeresére a költségtérítésüket az indiai parlament képviselői pénteken. Az új törvény értelmében ezentúl 50 ezer rúpiát (mintegy 235 ezer forintot, ami nagyjából megfelel a magyar országgyűlési képviselők havi 231 900 forintos alapdíjának) kapnak a képviselők havonta, illetve 40 ezer rúpiás határig az irodai és a választókerületi költségek térítésre is jogosultak, adómentesen.

Az emelésen kívül a képviselők valamint közeli családtagjaik ingyenes repülő- és vonatutazásra, és otthoni szolgáltatások igénybevételére jogosultak. A pénteki szavazás eredményével nem minden képviselő volt elégedett. Szerintük "megalázó" az emelés mértéke, mivel messze elmarad a megélhetési költségek rohamos emelkedése mögött.

Az egyik elégedetlenkedő Lalu Prasad Yadav, aki regionális politikai vezető, azt mondta, hogy az emeléssel együtt is "kevesebb pénzt és juttatást kapnak a képviselők, mint egy kezdő alkalmazott egy cégnél". Ő és a nagyobb emelést követelő társai 80 ezer rúpiás havi fizetést tartanának a minimumnak. Az Ázsiai Fejlesztési Bank hét elején közölt jelentése szerint 651 millió indiai havonta két dollárnak megfelelő rúpiából tengeti az életét.