Grönland érintetlen parjainál is beindul az olajháború

Vágólapra másolva!
Olajat és földgázt talált egy brit energetikai társaság Grönland partjainál, és hamarosan négy kúton keresztül el is kezdik kitermelni a nyersanyagokat. A környezetvédők olajkatasztrófáktól féltik eddig háborítatlan Jeges-tengert, a Greenpeace egy hajója már a helyszínen tiltakozik.
Vágólapra másolva!

A brit Cairn energetikai társaság hivatalosan is bejelentette, hogy olajat és földgázt találtak Grönland partjainál - közölte a Guardian. A felfelfedezés erősíti azokat a feltételezéseket, miszerint az eddig feltáratlan és érintetlen Jeges-tenger térsége a Föld utolsó nagy olajlelőhelye lehet. A társaság négy kutat akar fúrni a térségben, hogy kitermeljék a felfeledezett nyersanyagot.

A környezetvédők aggódnak a Jeges-tengerért, és azt hangoztatják, hogy a tervezett fúrások megnövelik a Mexikói-öbölben történthez hasonló katasztrófák esélyét. A Guardian tudósítása szerint a Greenpeace egyik hajója, az Esperanza napok óta a helyszínen tilatkozik, és már összetűzésbe is került a Cairn két fúrását biztosító dán hadihajóval, amikor megpróbáltak bejutni a két kút körüli 500 méteres zónába.