A halál kapujáról beszélt a felépült Castro

Vágólapra másolva!
Azon morfondírozott kórházi ágyán, hogy meddig kell még szenvednie, és volt olyan pillanat, amikor a halál kapujában érezte magát Fidel Castro egykori kubai vezető. Castro egy mexikói lapnak adott interjút egy hónappal azután, hogy 4 év elteltével ismét nyilvánosság elé lépett.
Vágólapra másolva!

"A halál kapujában voltam" - mondta Fidel Castro kubai vezető hosszú betegségéről, ami miatt 2006-ban visszavonult az ország vezetésétől. Castro, aki négy év után, júliusban tért vissza a nyilvánosság elé, a mexikói La Jornada lapnak adott hosszú interjút, amelyben elmesélte, mennyire lefogyott a betegsége alatt (65 kilogrammra), ami nagyon kevés magasságához (190 cm) képest, de azóta visszahízott 82 kilóra.

Az interjúban Castro arról is beszélt, hogy milyen érzés volt betegként gépekre kötve azon morfondírozni, meddig tart még szenvedése. "Az ágyra fektetve csak azt láttam, ami körülöttem volt: ismeretlen gépeket. Nem tudtam, meddig tarthat ez a kín. Egy dologban reménykedtem, hogy megáll a világ. De felépültem" - idézte az interjút a brit Telegraph.

Ahogy a kubai hatóságok sem, Castro sem beszélt arról, hogy mi volt a baja. Csak azt mondta, hogy több műtétet is elvégeztek rajta. A feltételezések szerint bélgyulladást kapott.

Castro 2006-ban mondott le a hatalomról, amelyet öccse, Raúl vett át tőle. A beteg kubai vezető teljesen kerülte a nyilvánosságot, bár publicisztikákat továbbra is írt, és néha közzétettek róla egy-egy fényképet, rövid filmfelvételt. Felépülését jelezte, hogy a múlt hónapban újra nyilvánosság elé állt.