Az amerikaiak ötöde szerint Obama muszlim

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak egyre növekvő számban hiszik azt, hogy Barack Obama elnök muszlim - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Jelenleg az Egyesült Államokban élők 18 százaléka gondolja így.
Vágólapra másolva!

Egyre több amerikai hiszi azt, hogy Barack Obama amerikai elnök muszlim. Míg 2009 márciusában csak 11 százalékuk élt ebben a tévhitben, ma már 18 százalékuk gondolja így - idézi a BBC a Pew Research intézet felmérést. A Fehér Ház szerint Obama egyes politikai ellenfelei szándékosan terjesztik ezeket a tévhiteket.

A republikánusok 34 százaléka tartja muszlimnak a demokrata párti elnököt, és az adatok szerint általában azok hiszik muszlimnak, akik rossz véleménnyel vannak róla. A megkérdezetteknek csak egyharmada jelölte meg a jó választ, mely szerint Obama keresztény vallású, 43 százalékuk viszont egyáltalán nem tudott választ adni a kérdésre.

A felmérést még azelőtt készítették, hogy Obama augusztus 13-án nyilvánosan kiállt a New Yorkban élő muszlimok mellett, mondván, joguk van ahhoz, hogy mecsetet és iszlám vallási központot építsenek, még a Ground Zero közelében is. Az Egyesült Államokban jelenleg heves vitákat vált ki a terv, amely szerint a szeptember 11-i terrortámadások helyszínének közelében mecset épülne. Több ismert konzervatív politikus élesen tiltakozott, miközben Michael Bloomberg New York-i polgármester és Obama is támogatásukról biztosították a fejlesztőket.

Az Amerikában élő muszlimok körüli feszültséget növeli, hogy idén az egyik legnagyobb vallási ünnepük, a ramadán havi böjtöt lezáró Eid-el-fitr ünnep éppen szeptember 11-ére esik. A muszlim közösségek attól félnek, hogy támadások érik őket a dühös többség részéről, akik azt hiszik majd, hogy valójában a terrortámadások évfordulóját ünneplik - írja a BBC.