Venezuela nem áll szóba Kolumbiával

Vágólapra másolva!
Venezuela megszakítja a kapcsolatot Kolumbiával, miután az kolumbiai gerillák befogadásával vádolta meg. Hugo Chávez venezuelai elnök teljes készültséget rendelt el a határon, mindkét ország visszahívta nagyköveteit.
Vágólapra másolva!

Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette csütörtökön, hogy országa "megszakít minden kapcsolatot" Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával. "Egy könnycseppel a szívemben jelentem be, hogy Venezuela kénytelen azonnali hatállyal megszüntetni minden kapcsolatot a kolumbiai kormánnyal"- jelentette be Chávez a caracasi televízióban.

Az ügy előzménye, hogy a kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, mert ezzel akarták alátámasztani, hogy mintegy másfél ezer, köztük öt vezető kolumbiai gerilla táborozott titokban Venezuela területén. A bogotái kormány azt kérte az AÁSZ-tól, hogy állítson fel egy nemzetközi tényfeltáró bizottságot, amely 30 napon keresztül vizsgálódna a helyszínen, hogy meggyőződjön a bizonyítékok valódiságáról.

Chávez hamisítványoknak minősítette a bemutatott képeket és térképeket, és azt is hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államok Kolumbiát felhasználva szeretné aláásni Venezuela integrációs erőfeszítéseit. Chávez "teljes készültséget" rendelt el a két ország határán, illetve visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette a caracasi nagykövetével.

Caracasban röviddel később bejelentették, hogy 72 órát adnak a kolumbiai diplomatáknak arra, hogy elhagyják az országot. Az AÁSZ főtitkára, José Miguel Insulza nyugalomra intette a feleket, és arra, hogy találják meg a viszály megoldásához vezető utat.