Megint akadálytalanul ömlik az olaj a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Víz alatti robotokkal sikeresen eltávolították az olajfogó sapkát a Mexikói-öbölben a sérült olajkútról, amelyre a BP olajtársaság egy új, szorosabb sapkát akar tenni. A művelet napokig is eltarthat, a siker egyáltalán nem biztos, és legalább két napig akadálytalanul ömlik az olaj a vízbe.
Vágólapra másolva!

Új, az eddiginél szorosabban illeszkedő olajfogó sapkát akar tenni a BP olajtársaság a Mexikói-öbölben szivárgó olajkútra. A cserét szombaton elkezdték, víz alatti robotokkal már eltávolítátták az eddig sapkát. Ez azt jelenti, hogy napokig újra szabadon ömlik az olaj a tengerbe, a parti őrség szóvivője szerint várhatóan több százezer hordónyi olaj fog kifolyni. A BP bejelentette, hogy 400 olajszedő hajóval próbálják meg csökkenteni a károkat. Akár egy hétig is eltarthat, amíg sikerül helyére illeszteni az új szerkezetet - írja a BBC.

"Ez nem olyan, mint amikor egy fogkrémes tubusra kell rácsavarni a tetejét" - mondta a parti őrség szóvivője a műveletről. A BP előre bejelentette, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül az 1500 méteres mélységben lecserélni a sapkákat. Ha semmi nem jön közbe, az új olajfogó akkor is csak ideiglenes megoldás lehet, de a BP szerint az új sapkával több olajat fognak tudni összegyűjteni, mint az eddigivel, és az új a szerkezet a hurrikánok idején is nagyobb biztonságot nyújt. A sapkából a felszínen álló hajókra vezetik és gyűjtik össze az olajat.

A végleges megoldás az lenne, ha a BP-nek sikerülne elállítani a szivárgást, ezért már hónapokkal ezelőtt két mentesítő fúrást indítottak. Ha ezekkel elérik a sérült kutat, nehéziszappal és betonnal megpróbálják örökre lezárni.

A Deepwater Horizon olajfúró áprilisi felrobbanása óta az amerikai hatóságok szerint naponta 35-60 ezer nyersolaj ömlik a tengerbe. A BP olajtársaságnak eddig több mint 3,1 milliárd dollárba került a baleset, a végső számla a kárrendezéssel együtt akár 20 milliárd dollár is lehet.