Támogatóinak hálálkodott a szabadon engedett Polanski

Vágólapra másolva!
Egyes sajtóértesülések szerint már el is hagyta svájci villáját Roman Polanski, miután Svájc hétfőn szabadon engedte az Egyesült Államokban megrontással vádolt filmrendezőt. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy nagyon csalódott, amiért nem adták ki nekik Polanskit. A filmes ügyvédje útján mondott köszönetet mindazoknak, akik támogatták.
Vágólapra másolva!

Rövid közleményben mondott köszönetet ügyvédje útján az őt támogatóknak Roman Polanski, miután Svájc elutasította az Egyesült Államok kérelmét kiadatására. A megrontással vádolt filmrendező közleményében azt is leszögezte, az ügyről és a kiadatásról nem kíván nyilatkozni.

"Egyszerűen csak a szívem legmélyéről szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott" - idézi a közleményt a BBC. "Nagyon elégedett vagyok. Mindannyiuknak hatalmas köszönet" - tette hozzá a filmes.

Svájc hétfőn úgy döntött, hogy nem adja ki a filmrendezőt, akit azzal vádolnak, hogy még 1977-ben elkábított és megrontott egy 13 éves lányt. A svájci igazságügyi miniszter bejelentette, hogy Polanski szabad, a döntés értelmében vége a házi őrizetének.

Az elektromos karperecet, amelyet a házi őrizetben viselnie kellett, délben vették le róla a svájci hatóságok, s a filmrendező nem sokkal utána el is hagyta Gstaad-i házát. A France Info hírrádió értesülése szerint Polanski még hétfő délután egy magánrepülőgépen távozott az országból.

Ügyvédje nem árulta el, hol tartózkodik jelenleg a filmrendező. Polanski párizsi lakása előtt fotósok és tévések várakoznak.

"Mélyen csalódottak vagyunk" - reagált a svájci döntésre az amerikai igazságügyi minisztérium a CNN-nek, úgy fogalmazták, hiába hittek abban, hogy a tények alátámasztják a kiadatási kérelmüket. Tovább keresik igazukat az ügyben, és megvizsgálják, milyen további lehetőségek vannak a filmes felelősségre vonására - tették hozzá.

A lengyel-francia kettős állampolgárságú Polanskit szeptemberben vették őrizetbe, amikor Franciaországból Svájcba utazott. A férfit azóta körözik, hogy 1978-ban bűnösnek vallotta magát és elismerte, hogy törvénytelen szexuális kapcsolatot létesített a 13 éves lánnyal. A rendező utána megszökött az ítélethirdetés elől az Egyesült Államokból, ahol liliomtiprás miatt bizonyosan börtönbüntetés várt volna rá. Azóta Franciaországban élt, és kerülte az olyan országokat, amelyeknek kiadatási egyezménye van az USA-val. Polanskit tavaly tartóztatták le Svájcban, két hónapig őrizetben volt, majd decemberben házi őrizetbe helyezték.