Hazavágyik Oroszországba ez egyik kicserélt kém

Vágólapra másolva!
Alig várja, hogy hazatérhessen és megjavíthassa háza roskatag verandáját Igor Szutyagin, az a kémkedés miatt lecsukott orosz férfi, akit az amerikai-orosz kémcsere keretében engedtek ki a börtönből, és toloncoltak külföldre. A jelenleg Londonban tartózkodó Szutyagin közleményben tudatta, hogy haza akar térni.
Vágólapra másolva!

Hazavágyik Oroszországba az onnan, az amerikai-orosz kémcsere keretében elkerült, korábban kémkedés miatt lecsukott Igor Szutyagin.

A nukleáris mérnök végzettségű férfi, aki kémkedés miatt több mint tíz évet töltött orosz börtönökben, és jelenleg Nagy-Britanniában tartózkodik, közleményt adott ki, amely szerint nagyon hiányzik neki felesége és lányai, és alig várja, hogy hazatérjen lakhelyére Obnyinszkba. Hozzátette, várja azt is, "hogy megjavítsam a mára teljesen roskataggá vált verandát Protva-parti kis házunkban".

Szutyagint és három társát július kilencedikén cserélték el, a hónap elején az USA-ban lebuktatott tíz orosz kémért az orosz hatóságok.

A férfi azt állítja, tévesen ítélték el kémkedésért Oroszországban, ahol 15 évet kapott, miután a bíróság megállapította, hogy orosz atom-tengeralattjárókról és rakétavédelmi előrejelző rendszerekről gyűjtött és adott át titkos információkat egy brit cégnek, amely az oroszok szerint a CIA egyik fedőszerve volt.

A férfi tagadja, hogy kém lenne és titkokat adott volna át. Szerinte szabad hozzáférésű adatokról volt szó. A kémcsere során ugyanakkor elismerte bűnösségét, és kegyelmet kapott Dmitrij Medvegyev orosz elnöktől.

Szutyagint számára is teljesen váratlanul szállították át az orosz Távol-Keleten fekvő börtönéből Moszkvába, ahol találkozhatott családjával, majd feltették egy külföldre tartó gépre. A Telegraph szerint egy londoni szállodában bukkant fel, vízum és pénz nélkül még mindig orosz rabruháját viselve.