Vihar miatt hagyják magára a megsérült olajkutat a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Trópusi vihar közeledik a Mexikói-öbölben megsérült olajkút felé, ahonnan emiatt kivonják a kárelhárításon dolgozó hajókat. Két hétre leáll a mentesítő kút fúrása is. Eközben amerikai kutatók azzal vádolják a BP-t, hogy meg akarja vásárolni hallgatásukat.
Vágólapra másolva!

Ki kell vonni a megrongálódott Mexikói-öbölbeli olajkút helyreállításán dolgozó hajókat a helyszínről egy közeledő vihar miatt - írja a BBC. Több tucat hajónak kell biztonságosabb vizekre hajózni a 65 kilométer per órás szelekkel közeledő Bonnie trópusi vihar elől. A vihar miatt - amelynek széle várhatóan szombaton éri el a sérült kút térségét - két hétre felfüggesztik a mentesítő kút fúrását is. A hajók már csütörtök este óta készülődnek az indulásra - közölte az amerikai parti őrség.

A sérült kutat, amelyre a múlt héten sikerült egy olyan olajfogó sapkát tenni, amely teljesen lezárta a szivárgást, magára hagyják. A parti őrség szerint az utóbbi napok tapasztalatai arról győzték meg a szakembereket, hogy bátran felügyelet nélkül hagyhatják a kutat addig, amíg elvonul a vihar.

Eközben Cary Nelson, az amerikai professzorok társaságának vezetője azzal vádolta meg a kút tulajdonosát, a BP brit olajcéget, hogy pénzért akarta megvenni a legjobb kutatók hallgatását az olajfolyás ügyében. A BP csak annyit közölt, hogy több mint tucatnyi a Mexikói-öböl erőforrásait jól ismerő kutatóval kötött szerződést. A BBC által megszerzett szerződésminta szerint a kutatókat legalább 3 éves titoktartásra kötelezték a BP számára végzett munkájukról.

Az egyik kutató, akit megkeresett a cég, Bob Shipp, a University of South Alabama óceánkutató tanszékének vezetője volt. Shipp azt állítja, hogy a BP az egész tanszéket fel akarta bérelni, hogy működjenek közre az olajszennyezés utáni kármentesítés kidolgozásában, de amikor közölték velük alapelveiket - amelyek szerint minden kutatásukat nyilvánosságra hozzák, és más kutatók számára is hozzáférhetővé teszik -, a BP képviselői faképnél hagyták őket.