Elbúcsúztatják a duisburgi áldozatokat

Vágólapra másolva!
Megemlékezést tartanak Duisburgban a Love Parade-re igyekvő tömegben kitört pánik áldozatainak emlékére. Angela Merkel német kancellár is a helyszínre utazik.
Vágólapra másolva!

Egy héttel a 21 halálos áldozatot követelő duisburgi tömegpánik után megemlékezést tartanak Duisburgban a halottak emlékére. A búcsúztatás napján Németország-szerte félárbocra eresztik az ország zászlait, és megszólalnak a német város és a környező települések templomainak harangjai.

A duisburgi Megváltó Templomban rendezett búcsúztatásra nyári szabadságát megszakítva Angela Merkel német kancellár is elutazik. Ott lesznek az elhunytak barátai és rokonai is. A templomban csupán 600 ember fér el, de nagy kivetítőkön - amelyeket a közeli stadionban, és más templomokban helyeztek el - a kívül rekedtek is követhetik a szertartást. A megemlékezésre több ezer ember érkezik Duisburgba - jelentette a BBC tudósítója.

Július 24-én 21 ember halt meg, és több mint 500 megsérült, amikor pánik tört ki egy aluljáróban, ahol a Love Parade fesztivál felé tartó tömeg összezsúfolódott. A halottak 18 és 38 év közöttiek, közülük 14 német, mások Spanyolországból, Kínából, Ausztráliából, Hollandiából, Bosznia-Hercegovinából és Olaszországból érkeztek a német városba a technofesztiválra.

A szerencsétlenség után nem rendeznek több Love Parade-et, a rendőrség vizsgálja, milyen hibák vezettek a pánik kitöréséhez. Azt is vizsgálják, gyanúsítható-e valaki gondatlanságból elkövetett emberöléssel a történtek miatt. A rendőrség korábban felvetette a fesztivál szervezőinek felelősségét, amiért a fesztivál területre csupán egy irányból lehetett bejutni - a vasútállomás felől éppen azon az alagúton át, amelybe az özönlő tömeg beszorult. A héten tüntetők követelték a duisburgi polgármester lemondását is, aki szerintük figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat. Több halálos fenyegetést is kapott, ezért rendőri védelem alá helyezték.