Államtitkok elvesztésével vádolják a volt bolgár kormányfőt

Vágólapra másolva!
Titkos NATO-dokumentumokat és a szervezett bűnözésről szóló nemzetbiztonsági jelentést is elvesztette több államtitkokkal együtt az ügyészség vádja szerint a volt bolgár kormányfő. Szergej Sztanisev szerint csak politikai okból gyanúsítják. Két év szabadságvesztést is kaphat.
Vágólapra másolva!

Titkos kormányzati iratok hanyag kezelésével, konkrétan elvesztésével vádolták meg hivatalosan Bulgáriában Szergej Sztanisev volt kormányfőt, az ellenzék jelenlegi legfontosabb vezetőjét szerdán. Az ügyészség szerint hét bizalmas irat tűnt el 2005 és 2009 között, amikor Sztanisev volt Bulgária szocialista párti miniszterelnöke. Az iratok között titkos NATO-dokumentumok és egy nemzetbiztonsági jelentés volt a szervezett bűnözésről, valamint az esetleges kormányzati korrupcióra utaló belügyminisztériumi papírok. A szófiai ügyészség nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arról, hogy hová lettek a dokumentumok.

Sztanisev tagadja, hogy helytelenül járt volna el, s szerinte a vád politikai indíttatású. "Nincs kétség afelől, hogy mind a nyomozó hatóságra, mind az ügyészségre hatalmas nyomást gyakorol a végrehajtó hatalom. Politikai utasítást hajtanak végre" - idézte a sajtó Sztanisevet.

A politikus képviselői mentelmi jogát már felfüggesztették, és ha a bíróság bűnösnek találja, két év szabadságvesztést is kaphat. A kommunista rendszer bukása óta ő az első kormányfő, aki Bulgáriában vád alá került, de kormányának már három tagja ellen folyik bírósági eljárás korrupció gyanújával.

Az Európai Unió többször bírálta Bulgáriát a burjánzó korrupció és bűnözés miatt. A Sztanisev-kormányt tavaly felváltó, Bojko Boriszov vezette jobbközép kabineten nagy a nyomás, hogy bebizonyítsa, képes helyreállítani a törvényes rendet a balkáni országban.