Háromszáz dollár büntetéssel megússza bahamai kalandját a "mezítlábas bandita"

Vágólapra másolva!
Három hónap börtönre vagy háromszáz dollár pénzbüntetésre ítélték a mezítlábas banditának nevezett 19 éves fiút a Bahama-szigeteken. Egyelőre csak az illegális leszállás miatt bünették meg, a sorozatos betörések és a repülőgéprablások miatt az Egyesült Államokban is bíróság elé kell majd állnia.
Vágólapra másolva!

Illegális leszállás miatt bűnösnek mondta ki és három hónap börtönre vagy 300 dollár (65 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte kedden a Bahama-szigeteken egy bíróság a mezítlábas bandita néven elhíresült 19 éves fiút - írja a CNN. A bíróság elrendelte azt is, hogy Colton Harris-Moore-t kitoloncolják a szigetekről.

A fiút a Bahamák egyik szigetén, Eleutherán fogták el vasárnap. 2008 óta szökésben volt - ekkor szökött meg Washingtonból, a fiatalkorúak börtönéből, ahova azután került, hogy a bíróság bűnösnek mondta ki három rendbeli betörés miatt, és három év börtönre ítélte. Azért nevezték el Barefott Bandit-nak, azaz mezítlábas banditának, mert a hírek szerint cipő nélkül tört be a házakba.

A nebraskai Madison megye hatóságai a múlt hónapban elfogatóparancsot adtak ki ellene betörések és lopások miatt. Két hete pedig a washingtoni állami bíróság bocsátott ki egy vádiratot, amely szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Harris-Moore tavaly ellopott egy repülőgépet Idahóból, amelyet utóbb Washington államban találtak meg, összetörve. A repülőgépen megtalálták a fiú DNS-ét.

A múlt héten pedig a gyanú szerint egy kisrepülőt lopott el az Indiana állambeli Monroe megye bloomingtoni repteréről. A repülőtér igazgatója, Bruce Payton szerint egy 2009-es Cessna 400 Corvalis tűnt el egy lezárt hangárból. Később a gép tulajdonosa jelzést kapott az amerikai parti őrségtől, hogy a repülő vészjeleket ad a Bahamákról. Ezt a nyomot követve megtalálták az összetört gépet, és a hatóságok Harris-Moore-ra gyanakodtak. Nyomozni kezdtek több betöréses lopás miatt is, amelyekt azután követtek el a környéken, hogy a repülőgép leszállt a Bahamákon. Az FBI 10 ezer dollárt (mintegy 2,2 millió forintot) ajánlott fel a nyomravezetőnek. (Az előzményekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Kedden Washington bahamai nagykövetének szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya egyelőre nem kérte Harris-Moore kiadatását. Az ilyen esetekben ha a vádlott visszatér az Egyesült Államokba, az elfogásához leközelebbi bíróságon kell megjelennie, ezért a mezítlábas banditának várhatóan Floridában kell bíróság elé állnia, ahonnan Seattle-be viszik majd.

A helyi hatóságok közleménye szerint Harris-Moore vasárnap az egyik közeli szigetről érkezett Eleutherára egy kis hajóval. A kikötőben pisztolyt láttak nála, majd megpróbált elrabolni egy hajót, amivel aztán zátonyra futott, mert nem vette észre, hogy milyen sekély a víz. A hatóságok bekerítették, mire a fiú előbb vízbe dobta a számítógépét, majd fegyvert szorított a fejéhez. A közlemény szerint meg akarta ölni magát, de a rendőrök lebeszélték tervéről, majd a helyi rendőrségre szállították.

Tavaly decemberben a Time magazin "Amerika legkeresettebb tinédzser banditájának" nevezte Harris-Moore-t, akinek a Facebookon már több mint 85 ezer rajongója van. A 20th Century Fox filmstúdió megvásárolta a jogokat, hogy megfilmesíthesse Harris-Moore életét.