Hallgattak Castróék a nemzeti ünnepen Kubában

Vágólapra másolva!
Nem jelent meg egyetlen állami rendezvényen sem a kubai nemzeti ünnepen Fidel Castro volt elnök, akit pedig sokan vártak, mivel az utóbbi hetekben egyre többször mutatkozott, miután javult az egészségügyi állapota, ami miatt évekig nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Castro öccse, Raúl csak néhány diplomát adott át, beszédet nem mondott.
Vágólapra másolva!

Hiába várták, nem jelent meg a hétfői kubai nemzeti ünnep központi rendezvényén Fidel Castro volt elnök. Fivére, Raúl Castro jelenlegi elnök sem mondott beszédet, és nem jelentettek be új reformot sem. A Santa Clarában, Che Guevara emlékművénél tartott ünnepségen Raúl Castro csupán néhány kitüntető diplomát adott át.

Beszédet José Ramón Machado Ventura első alelnök mondott, aki szerint az esemény fő szónoka Hugo Chávez venezuelai államfő lett volna, aki azonban lemondta a programot. Chávez vasárnap jelentette be, hogy a Kolumbiával kialakult konfliktus miatt nem tud Kubába utazni.

Machado Ventura a "gazdasági csata" megvívására buzdított, amelyet takarékoskodással, költségcsökkentéssel és a munkaerő és források racionalizálásával kell megvívni. A reformokról annyit mondott, hogy "a hiányosságok" felszámolása a saját ritmusában folyik, nem lesznek "improvizációk" vagy "populista megoldások", és nem "a külföldi sajtókampányok" diktálják a teendőket.

Sokan várták, hogy megjelenik az ünnepségen Fidel Castro előző elnök, aki súlyos betegsége miatt évekig nem mutatkozott. Castro azonban, akinek most júliusban annyira feljavult az állapota, hogy többször is megjelent a nyilvánosság előtt - legutóbb szombaton - nem mutatkozott.

A kubai kommunisták július 26-án emlékeznek meg a Moncada-laktanya 1953-as ostromáról, amely kudarcba fulladt ugyan, de ekkor kezdődött a végül győzelemre vitt harc a Batista-diktatúra ellen.