Fürdőkádat is szerelnek Sarkozy 50 milliárdos különgépébe

Vágólapra másolva!
Fürdőkádat is szerelnek a készülő francia elnöki különgép utasterébe, mert Nicolas Sarkozy elnök a hosszú repülőutak alatt meg szeretne fürödni. A gép mintegy 50 milliárd forintba kerül. Sarkozy két miniszterét a hónap elején lemondatta, mert szerinte túl sokat költekeztek a közpénzekből, például szivarokat vásároltak és magánrepülőt béreltek.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy francia elnök igényeinek megfelelően alakítanak át egy Airbus A330-as repülőgépet, amely összesen 176 millió dollárba (mintegy 50 milliárd forintba) kjerül majd. A Le Canard Enchainé című francia hetilap szerint külön a francia elnök kérése volt, hogy az elnöki különgép utasterébe egy fürdőkádat is építsenek be, hogy az elnök hosszú repülőútjai közben is nyugodtan fürödhessen. A lap szerint Sarkozy ezzel még azt is vállalta, hogy az esetleges légörvényekben fürdővize elönti a kabint.

Az elnök másik kérése az volt, hogy tegyék lehetővé számára utazásai során a dohányzást. Ennek érdekében az Airbus A330-as gép tűzjelzőrendszerét teljesen át kell alakítani. Az amerikai elnöki repülőgép mintájára Air Sarko One nevet kapott különgép várhatóan őszre készül el. A szabványszerű 324 ülőhely helyett csak hatvan férőhelyet alakítanak ki benne. A gép elméletileg a minisztereknek is rendelkezésére áll, de az elnök elsőbbséget élvez a használatában.

Július elején Sarkozy nyomására lemondott a francia kormány két minisztere, mert közpénzből költekeztek. Alain Joyandet fejlesztési miniszter 116 500 eurót (33,2 millió forint) költött egy magánrepülő bérlésére, amivel a karibi térségbe utazott, Christian Blanc Párizsért felelős miniszter pedig 12 000 eurót (3,4 millió forint) vert el szivarokra.

Sarkozy korábban arra utasította a minisztereket, hogy erőteljesen fogják vissza költekezésüket. A kormányszóvivő szerint a francia nép nem fogadja el ezt a magatartást. Az elnök korábban lemondta a hagyományosan az Élysee palotában megtartott Bastille-napi kerti partit is, arra hivatkozva, hogy az embereket aggasztja az állami költekezés, miközben nekik folyamatosan takarékoskodniuk kell.