Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magára hagyták a zord időket élő Merkelt

Vágólapra másolva!
Támasz nélkül maradt az Európa egyik legfontosabb országát vezető Angela Merkel német kancellár, miután pártjában sorra vonulnak vissza a második vonalhoz tartozó politikusok. Ezzel csak tovább dagad Merkel egyre súlyosbodó problémahalmaza: a viszonylag jól teljesítő gazdaság ellenére ugyanis a választók elfordultak a marakodó kormánykoalíciótól.
Vágólapra másolva!

Ole von Beust hamburgi első polgármester belefáradt a politizálásba, legalábbis a múlt vasárnap erre hivatkozva jelentette be visszavonulását. Személyes jellegű döntése ugyanakkor országos hullámokat is vert, egy éven belül ugyanis ő már a hatodik olyan meghatározó politikusa a kormányzó CDU-nak, aki lemondott tisztségéről.

Ez a sorozat érzékenyen érinti Angela Merkel kancellárt, akinek kormánya példátlanul gyengén szerepel a közvélemény-kutatásokban. Kereszténydemokrata kormány még soha nem volt ennyire népszerűtlen, mióta a Forsa intézet 1986-ban elkezdte készíteni felméréseit a Stern magazin számára. Egy szerdán ismertetett kutatás szerint a kormányzó kereszténydemokraták és szabad demokraták (FDP) támogatottsága mindössze 34 százalék.

Buknának egy mostani választáson

A tavaly szeptemberi választáson a CDU/CSU pártszövetség a szavazatok 33,8 százalékát, a FDP pedig 14,6 százalékát szerezte meg, amivel a fekete-sárga koalíció (Németországban a pártokat hagyományos színeik szerint szoktál emlegetni) kényelmes többséget szerezett a törvényhozásban. A tavaly még kiemelkedően jól szereplő FDP azonban a kutatás szerint ma már el sem érné a bejutási küszöböt, a korábban együtt kormányzó szociáldemokraták és zöldek támogatottsága pedig összesen 47 százalék, vagyis ha most lennének választások, akkor minden bizonnyal ők kerülnének hatalomra.

Merkel kormánya annak ellenére népszerűtlen, hogy sikerült úgy átvészelni a válságot, hogy a gazdaság épen maradt, és a munkanélküliség most alacsonyabb, mint a krízis előtt. Sok olyan kritika érte azonban a koalíciót, hogy nem képes kihasználni a német gazdaságban rejlő lehetőségeket, és keserű vitákat eredményezett az is, hogy Németország végül hozzájárult a görög válság miatt létrehozott hatalmas uniós pénzügyi mentőcsomaghoz. A koalíciós pártok eközben kemény vitákat folytatnak arról, hogy miként is kellene végrehajtani a szükségesnek tartott reformokat, és ez a belviszály visszatetszést kelt a választókban.

Akik eltűntek a képből

Ehhez jön most a kereszténydemokrata párt belső válsága. A sor Dieter Althaus türingiai miniszterelnökkel kezdődött, aki tavaly ősszel, nem sokkal a számára kudarccal végződött tartományi választások után bejelentette, hogy otthagyja a politikát. Althaus annak ellenére indult újra a választásokon, hogy 2009 elején súlyos síbalesetet okozott Ausztriában, amelynek során egy nő meghalt - erről bővebben itt olvashat).

Günther Oettinger baden-württembergi miniszterelnököt a kormány tavaly EU-biztosnak jelölte, így Merkel 5 évig nem számíthat rá a belpolitikában, néhány másik politikus hiányát azonban még inkább megérezheti. Roland Koch két hónappal ezelőtt mondott le Hessen tartomány miniszterelnöki posztjáról, a hamburgi kollégájához hasonlóan fáradtságra hivatkozva. Jürgen Rüttgers pedig az után távozott a párt észak-rajnai-wesztfáliai szervezetének éléről, hogy az általa vezetett, a liberálisokkal közös koalíció veszített a két hónappal ezelőtti tartományi választásokon.

Eltűnt a képből még egy meghatározó CDU-politikus, Christian Wulff, igaz, őt épp Merkel támogatásával választották meg államfőnek júniusban. Már az is a koalíció gyengeségét mutatta ugyanakkor, hogy Wulff csak harmadik nekifutásra kapta meg a szükséges támogatást az államfőt választó testületben, pedig papíron a koalíciós pártok rendelkeztek elegendő többséggel a megválasztásához (erről bővebben itt olvashat).

Törés a pártban

A hamburgi Spiegel című lap szerint nyilvánvaló, hogy törés alakult ki a pártban, amit Merkelnek hamar orvosolnia kell, mégpedig úgy, hogy kerít magának egy erős helyettest. Erre a novemberben tartandó pártkongresszus lehetőséget is adna, de a tekintélyes hetilap szerint a kancellárnak nehéz dolga van. Olyasvalakit kellene ugyanis találnia, aki képes elhallgatatnia a kritikusait, de közben lojális marad hozzá.

A nemrég lemondott hamburgi polgármestert is a helyettesi pozíció esélyesei között tartották számon, de von Beust személye más miatt is fontos volt a CDU számára. A polgármesternek ugyanis nagy szerepe volt abban, hogy a második világháború óta először jött létre koalíció a kereszténydemokrata párt és a zöldek között, igaz, csak Hamburgban. A zöldek vezetője szerint az együttműködés soha nem jött volna létre von Beust nélkül, a kancellár azonban már nem számíthat tovább az értékes politikusra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről