Elfogták a calabriai maffia főnökét

Vágólapra másolva!
Letartóztatta a calabriai maffia legalább háromszáz tagját, köztük a hírhedt szervezet főnökének tartott férfit kedden az olasz rendrőség egy nagyszabású akcióban. A hírhedt szervezet tagjait többek között gyilkossággal és pénzmosással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

A hírhedt calabriai maffia, a 'ndrangehta legalább háromszáz tagját tartóztatták le kedden Olaszországban egy nagyszabású rendőri akcióban. A dél-olaszországi Calabriában egy kis part menti faluban elfogták a 80 éves Domenico Oppedisano is, aki a rendőrség feltételezése szerint a kiterjedt szervezet főnöke. A letartóztatottak között van a szervezet milánói vezetője, több üzletember és az egészségügyi szektorban dolgozó ember is.

Az FBI szerint a 'ndranghetát az 1860-as években alapította egy Szicíliából száműzött bűnözői csoport. A korábbi becsélesek szerint napjainkban Olaszországban 5-6 ezer tagú, világszerte körülbelül 10 ezer emberből, és 160 klánból álló 'ndrangheta az olasz hatóságok szerint szinte monopolhelyzetet élvez az európai drogpiacon. Az FBI szerint a maffia emberrablással, politikai korrupcióval, drogkereskedelemmel, gyilkosságokkal, robbantásokkal, pénz- és okirathamisítéssal, szerencsejátékkal, lopással, csalással, zsarolással, embercsempészettel foglalkozik. (A 'ndrangheta történetéről és működéséről ebben a korábbi cikkünkben olvashat részletesen.)

A BBC szerint a keddi kiterjedt akció keretében az Egyesült Államokban is fogtak el maffiatagokat. Az olasz akcióban, amelyben háromezer rendőr vett részt, a rendőrség több millió euró értékű vagyontárgyakat is lefoglalt. A rendőrség azután indított akciót, hogy a maffia egyik északi klánja megpróbált elszakadni a déli vezetéstől. A maffiaellenes ügyész szerint a nyomozás során döntő információkat szereztek a családok működéséről.