Robbanás ölt meg egy embert egy koszovói tüntetésen

Vágólapra másolva!
Egy okmányiroda megnyitása ellen tiltakoztak szerbek az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában, amikor valószínűleg kézigránátot dobtak a tüntetők közé. A robbanásban egy ember meghalt. A pristinai kormány azért erőlteti az új intézmények megnyitását, hogy tényleges befolyásra tegyen szert a szerbek lakta Észak-Koszovóban.
Vágólapra másolva!

Robbanás történt pénteken az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában egy szerb tiltakozó megmozdulás helyszínén. A szerb sajtó szerint a detonációban egy ember életét vesztette, tizenegyen megsebesültek. A halálos áldozat egy gyerekorvos, aki a háza előtt állt, amikor a robbanás bekövetkezett. Valószínűleg valaki az emberek közé hajított egy kézigránátot. A koszovói rendőrség nyomozást indított.

Több száz - egyes források szerint majdnem ezer - koszovói szerb tiltakozott pénteken a kettéosztott városban az ellen, hogy a koszovói albán hatóságok megnyissanak egy okmányirodát a település túlnyomórészt szerbek lakta északi részében. A hivatalt rendőrök vették körül, hogy megvédjék, de a tüntetés békésen zajlott le. Beszámolók szerint a detonáció a tiltakozó megmozdulás végén történt, amikor a hivatal épületénél összegyűlt tüntetők már elkezdtek szétoszlani.

Az Európai Unió koszovói rendőri missziója (EULEX) nyugalomra szólított föl "minden felet, elkerülendő minden olyan cselekedetet, amely a helyzet romlásához vezethet". Boris Tadic szerb elnök az eset után Belgrádban azonnal rendkívüli ülésre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és fölszólította a nemzetközi közösség koszovói képviselőit, hogy "védjék meg a békét és a rendet, és vegyék elejét a (Szerbiával szembeni) provokációknak".

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter azt mondta, a Mitrovicában történtekkel beigazolódtak Belgrád azon félelmei, hogy az "egyoldalú lépések" a térség destabilizálódásához vezethetnek. Jeremic arra utalt, hogy az iroda megnyitása annak az év elején napvilágra került tervezetnek a része, amelynek célja, hogy Pristina tényleges befolyásra tegyen szert Észak-Koszovóban.

Az erről szóló stratégiai dokumentumot a pristinai vezetés és a Peter Feith holland diplomata - az EU koszovói főmegbízottja - vezette hivatal (ICO) állította össze, de az EULEX is részt vett a kidolgozásában. A dokumentum elismerte, nehézséget jelenthet a szerb lakosság meggyőzése arról, hogy ezek az intézkedések - a dokumentum szóhasználatával a "decentralizáció" - gyakorlati előnyökkel járnak számukra. Kosovska Mitrovicában rendszeresek az összetűzések a szerbek és az albánok között. A várost kettészelő Ibar folyó bal partján néhány háztömböt leszámítva csak szerbek, a túlsó parton szinte kizárólag albánok élnek.