Az ír bíróság szerint nem furcsa a gázoló kiadatásának halogatása

Vágólapra másolva!
Már tizenegyedik alkalommal halasztották el a két magyar gyermek halálra gázolása miatt elítélt ír férfi kiadatását, de az [origo]-nak egy ír törvényszéki forrás azt állította, hogy ez nem szokatlan az ír legfelsőbb bíróság gyakorlatában. A legközelebbi tárgyalás októberben lesz.
Vágólapra másolva!

Tavaly december óta tizenegyedik alkalommal napolta el kedden az ír Legfelsőbb Bíróság Francis Ciarán Tobin, a Leányfalun két gyermeket halálra gázoló ír férfi kiadatási ügyének tárgyalását. Az [origo]-nak egy névtelenséget kérő ír törvényszéki forrás azt mondta, az ír bírósági gyakorlatban mindennapos a hasonló ügyek többszöri elnapolása.

A forrás szerint egy kiadatási ügy soha nem egyszerű, a tárgyalások elnapolására azért volt szükség, hogy a védelem és a vád dokumentumokat szerezhessen be és felkészülhessen a tárgyalásokra. Október 28-29-ére a Legfelsőbb Bíróság kétnapos tárgyalást és meghallgatásokat tűzött ki, az azonban nem biztos, hogy akkor döntés is születik az ügyben.

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság egykori magas rangú tisztviselője három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon. 2000. április 9-én, Leányfalun autójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt. Utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

A gázoló 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról. Két évvel később távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

A férfit tavaly novemberben - a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet. Ennek egyik feltétele, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kell jelennie a dublini felsőbíróságon. Az eddigi tárgyalásokon jórészt az eljárás elhalasztásáról és az adatok kiegészítésének elrendeléséről születtek döntések.