Tiltakozók foglalták el a bezárásra ítélt clevelandi magyar templomot

Vágólapra másolva!
Több hívő sem hajlandó elhagyni a helyi magyar közösség által használt clevelandi katolikus templomot, amelynek szerdai bezárását a térség püspöke rendelte el gazdasági okokra hivatkozva. Szerda este tartották az utolsó misét, a hívők egy része azonban virrasztásba kezdett, és azóta sem távoztak.
Vágólapra másolva!

"Mi itt maradunk egy ideig" - mondta az AP hírügynökségnek telefonon John Juhasz, aki egyike azoknak a hívőknek, akik nem hajlandók elhagyni a bezárásra ítélt az amerikai Cleveland városában működő Szent Imre-templomot. A helyi püspök tavaly ötven térségbeli templom bezárását rendelte el, közülük volt az utolsó a helyi magyarok által több mint száz éve használt Szent Imre-plébánia.

Az eredeti tervek szerint szerdán tartották volna az utolsó szertartást a templomban, több hívő azonban ott maradt virrasztani, és azóta sem hagyták el az épületet. Az egyik hívő, Marta Fordos az AP-nek elmondta, hogy ő csütörtök reggel nyolckor távozott a templomból, és akkor még legalább heten benn tartózkodtak. Fordos szerint magukra zárták az ajtót belülről.

John Juhasz azt mondta, hogy jól el vannak látva élelemmel. Azt nem akarta elárulni, hogy hányan tartózkodnak benn, de állítása szerint folyamatosan nő a létszám. Hozzátette, a tiltakozással az a céljuk, hogy Richard Lennon clevelandi püspököt rávegyék a temlpom bezárásáról szóló döntés visszavonására.

Az ügy nemcsak a helyi, hanem az országos amerikai sajtó érdeklődését is felkeltette, hosszabb cikket közölt a témáról a napokban a Los Angeles Times, és követi az eseményeket a Fox News tévécsatorna is. A Los Angeles Times idézte például az egyik magyar hívőt, Ildiko Korossyt, aki szerint a templom jó állapotban van, és elegendő hívővel rendelkezik. "Nem vagyunk pénzszűkében, a templomunk történetében soha nem kértünk kölcsön pénzt más egyházkerülettől" - mondta.

A clevelandi püspök a nyolc megyére kiterjedő bezárásokat a látogatottság csökkenésével, paphiánnyal és pénzügyi gondokkal indokolta. Sok templom működtetése állítólag ráfizetéses volt. Az érintett területen 174 plébánia működik tovább.

A Szent Imrén kívül korábban már egy másik magyar templomot is bezártak, így csak egyetlen templom marad a clevelandi magyar közösség számára. A püspök szóvivője korábban azt mondta, hogy a három magyar egyházkerület egybeolvasztása 1200 családot érint, és még ez is elmarad a 2500-as átlagtól a városban.

Az előző magyar kormány közbenjárt a clevelandi magyar templom megmentése érdekében. Budapest levélben kérte a Szentszéktől, hogy ne zárják be. A Bajnai-kormány decemberben fordult a római katolikus egyház vezetéséhez, személy szerint a Vatikán "miniszterelnöki" rangú államtitkárához, Tarcisio Bertone bíboroshoz az ügyben.