Bécsben zajlott az orosz-amerikai kémcsere

Vágólapra másolva!
Az osztrák főváros repterén hajtották végre a hidegháborús időket idéző orosz-amerikai kémcsere pénteken. Ezzel véget érhet a két ország viszonyát beárnyékoló történet, amely azzal kezdődött, hogy közel két héttel ezelőtt az amerikai hatóságok őrizetbe vettek tíz embert azzal a gyanúval, hogy Oroszországnak kémkedtek.
Vágólapra másolva!

Péntek délelőtt leszállt a bécsi reptéren két repülőgép, amelyek a feltételezések szerint az Egyesült Államok és Oroszország közti kémcserében érintett embereket szállították. A BBC bécsi tudósítója szerint a helyi hatóságok nem közöltek ugyan semmit a cseréről, de bevett gyakorlatnak számít, hogy az ilyen ügyletek végrehajtásába bevonnak egy harmadik felet is.

Mintegy másfél órás tartózkodás után a két gép elhagyta a bécsi repteret. Előbb az oroszok repülője szállt fel, majd néhány perccel később távozott az amerikai gép is. Hivatalos tájékoztatás még nem volt az ügyben.

A kémcsere előzménye, hogy az Egyesült Államok hatóságai a múlt hét hétfőn bejelentették, őrizetbe vettek tíz embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Oroszország számára végeztek illegális ügynöki tevékenységet. Közülük többen elismerték a velük szemben felhozott vádakat, és az ügy kisebb feszültséget is okozott Moszkva és Washington viszonyában (az ügy hátteréről részletek ebben a cikkben).

Az elmúlt napokban egyre több jel utalt arra, hogy a két ország diplomáciai úton rendezi az ügyet, és a tíz gyanúsítottért cserébe Oroszország is elenged kémkedéssel vádolt embereket. Egyikük Igor Szutyagin, akit 2004-ben ítélték 15 év börtönre, miután a bíróság bűnösnek mondta ki abban, hogy orosz atom-tengeralattjárókról és rakétavédelmi előrejelző rendszerekről gyűjtött és adott át titkos információkat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik brit fedővállalatának.

Az amerikai hatóságok éveken át figyelték a két hete elfogott gyanúsítottakat. Volt egy 11. gyanúsított is, aki Cipruson tartózkodott a többiek őrizetbe vétele idején, és bár a ciprusi hatóságok elfogták, de később óvadék ellenében szabadon engedték, és azóta nem került elő. Az állítólagos kémek feladata a gyanú szerint az volt, hogy döntéshozó körökben építsenek ki kapcsolatokat, de az nem világos, hogy hozzájutottak-e bármilyen titkos vagy más szempontból érrzékeny információhoz.