A maffia is hasznot húzott a földrengés sújtotta L'Aquila újjáépítéséből

Vágólapra másolva!
A nápolyi maffia, a camorra is hasznot húzott a tavaly áprilisban L'Aquila várost romba döntő földrengés utáni újjáépítési munkálatokból. Csütörtökön az üggyel összefüggésben hat embert tartóztattak le az olasz hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az olasz rendőrség csütörtökön felszámolt egy bűnszövetkezetet, a nyomozás során kiderült, hogy a nápolyi maffiának, a camorrának sikerült befurakodnia a tavaly áprilisi földrengés következtében romba dőlt közép-olaszországi L'Aquila újjáépítési munkálataiba.

Az akció során hat embert tartóztattak le, és vállalatokat, házakat és egyéb javakat foglaltak le. A letartóztatottak a camorra egyik legbefolyásosabb szárnya, a Casalesi-klán gazdasági ügyeinek intézői voltak, akik a Nápoly melletti Casertában tevékenykedtek, de működési területük kiterjedt a Rómát körülölelő Lazio régióra, Abruzzóra, amelynek közigazgatási székhelye L'Aquila, és Toszkánára is.

A nyomozás során lehallgatott telefonbeszélgetések a hatóságok szerint bizonyítják, hogy a camorra megbízásából tevékenykedő ügyintézők megszervezték azoknak a pénzösszegeknek az átutalását, amelyeket a saját költségükön L'Aquilában létrehozott vállalatoknak szántak, hogy szert tegyenek az újjáépítési megbízásokra.

L'Aguilában a 2009. április 6-án hajnalban bekövetkezett pusztító erejű földrengés 308 ember halálát okozta, ezen kívül romba döntötte a város történelmi központját több középkorban épült templommal együtt, és tetemes anyagi károkat okozott a környező településeken is.