Washingtoni hamburgerezőbe vitte ebédelni Medvegyevet Obama

Vágólapra másolva!
Megosztozott egy adag sültkrumplin Barack Obama amerikai és Dimitrij Medvegyev orosz elnök, akik egy washingtoni hamburgerezőben költötték el csütörtöki ebédjüket kétoldalú gazdasági tárgyalásaik után. Obama azt mondta, hogy a világ is biztonságosabb lett, mert Amerika és Oroszország jól kijön egymással, Medvegyev pedig megdicsérte a szerinte ízletes, de egészségtelen gombás sajtburgert.
Vágólapra másolva!

Egy külvárosi hamburgerezőbe vitte ebédelni a Washingtonba látogató Dimitrij Medvegyev orosz elnököt Barack Obama amerikai elnök, miután a két államfő gazdasági témákról és javuló diplomáciai kapcsolataikról tárgyalt az Egyesült Államok fővárosában. A találkozó után Obama közölte: "sikerült újraindítani a két ország közötti kapcsolatokat".

Obama a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szeretné szélesíteni az Oroszország és Amerika közötti kapcsolatokat - írja a BBC. Talán ennek tudható be a két elnök közös büféebédje is: Obama Medvegyevet az arlingtoni Ray's Hell-Burger hamburgerezőbe vitte, ahova korábban Joe Biden alelnökkel is ellátogatott már. A két elnök a BBC szerint tolmácsaik társaságában cseverészve költötte el ebédjét, miközben az étteremben meglepett járókelők rajongták körbe őket a váratlan látogatás során.

A hamburgerezőben Obama és Medvegyev is egy-egy sajtburgert fogyasztott, de míg az amerikai elnök hagymával, salátával, paradicsommal és uborkával ette a szendvicset, addig Medvegyev zöldségek helyett gombát kért bele. Míg Obama jeges teát szürcsölt, Medvegyev kólát ivott, és a két politikus megosztozott egy adag sültkrumplin. Az ebéd után Medvegyev közölte: nagyon ízletesnek találta a sajtburgert annak ellenére, hogy az nem túl egészséges.

"Biztonságosabb világ"

A két politikus találkozóján több nemzetközi egyezség született: az orosz elnök megígérte, hogy újra engedélyezi az amerikai szárnyasok importját, amelyet fél éve tiltottak be, Obama pedig közölte, hogy az USA támogatni fogja Oroszország felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO), mivel az oroszoknak szerinte ott a helyük".

A politikusok nem mindenben értettek egyet, Grúzia helyzetéről például nem közeledtek az álláspontok a két vezető között - mondta Obama. Az elnök ugyanakkor a diplomáciai közeledés méltatva hozzátette: "Az országunk és a világ is nagyobb biztonságban van, amikor az Egyesült Államok és Oroszország jól kijön egymással".

Javuló kapcsolatok

A korábban Európába tervezett amerikai rakétapajzs miatt lehűlt orosz-amerikai viszony az elmúlt hónapokban látványosan javult: a két ország áprilisban szerződést kötött az atomfegyverek további leszereléséről, és együttműködik az atomfegyver fejlesztésével meggyanúsított Irán elleni szankciókban is - emlékeztet a BBC. Az Iráni együttműködés mellett Oroszország Afganisztánban is segíti az amerikaiakat, hiszen a közelmúltban új utánpótlási útvonalakat nyitott meg nekik, ami szintén a kapcsolatok javulására utal.

Forrás: MTI
Medvegyev szerint "ízletes"

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok is élénkülnek, amit Medvegyev programja is mutat. Az orosz elnök Washingtoni látogatása előtt több csúcstechnológiát gyártó céget is meglátogatott a kaliforniai Szilikon-völgyben, majd közölte: Oroszország szeretne egy saját Szilikon-völgyet létrehozni. Medvegyev meglátogatta a Cisco számítógépgyártó céget is, amely egymilliárd dollárt tervez befektetni Oroszországban a következő 10 évben, Obama pedig bejelentette, hogy Oroszország 50 Boeing 737-es repülőgépet vásáról Amerikából.