Vasárnap választják meg a katasztrófában meghalt lengyel elnök utódát

Vágólapra másolva!
Vasárnap megkezdődött Lengyelországban az előre hozott elnökválasztás, amelyen az április 10-i repülőgép katasztrófában meghalt Lech Kaczynski államfő utódját választják meg. Az elhunyt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, illetve az ideiglenes államfő, Bronislaw Komorowski a legesélyesebb jelölt.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött vasárnap reggel hat órakor Lengyelországban ez előre hozott elnökválasztás. A szavazást eredetileg idén ősszel tartották volna, de a lengyel kormánygép április 10-i oroszországi katasztrófája miatt - melyben Lech Kaczynski államfő mellett számos politikai, katonai, gazdasági vezető is meghalt - korábbra kellett kiírni a választást.

Az elnökválasztáson tíz jelölt indult. Az esélyes jelöltek közé tartozik az elhunyt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő, aki az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (Pis) elnöke. Ugyancsak esélyes a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelöltje, Bronislaw Komorowski ideiglenes államfő. Más pártok jelöltjei gyakorlatilag esélytelenül indulnak.

Kaczynski halála után a lengyel alkotmány alapján a parlamenti alsóház, a szejm elnökeként Komorowski automatikusan ügyvezető államfő lett. Az 57 éves politikus esélyeit növelheti, hogy a legnépszerűbb baloldali politikus, a volt miniszterelnök és külügyminiszter, a korábbi államfőjelölt Wlodzimierz Cimoszewicz is mellette tette le voksát, akárcsak Lech Walesa korábbi államfő.

Az előre hozott választáson közel 30 millió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát. Amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát, második fordulót kell tartani.