Száz év után újra brit uralkodó látogathat Írországba

Vágólapra másolva!
Még a jövő év vége előtt Írországba látogat az angol királynő - jelentette be Brian Coven ír miniszterelnök. Dublinban 100 éve nem járt angol uralkodó, de a mostani vizit is feszült lehet, egy ír republikánus párt ugyanis máőr bejelentette, hogy tüntetést szervez II. Erzsébet ellen.
Vágólapra másolva!

Száz év után először léphet brit uralkodó Írország földjére, II. Erzsébet angol királynő ugyanis még a jövő év vége előtt Dublinba látogat - jelentette be Brian Coven ír miniszterelnök. Írországban, ahol az elmúlt évtizedekben mindig nagy feszültséget keltett a brit királyi család tagjainak látogatása, utoljára 1911-ben járt angol király V. György személyében: az ő látogatása idején Írország még Nagy-Britannia része volt - írja a Guardian című brit napilap.

A királynő látogatását az ír kormány kezdeményezte - közölte Brian Coven a brit miniszterelnökkel, David Cameronnal folytatott londoni tárgyalása után. Az ír politikus szerint a két ország viszonyában látható átalakulás történt, amit szerinte "normális diplomáciai kapcsolatoknak" kellene tükröznie. A királynő látogatása ugyanakkor a Guardian szerint több ír ellenzéki, republikánus csoport tiltakozását is kiválthatja: A Sinn Féin ír republikánus párt már be is jelentette, hogy tüntetéseket szervez Dublinban, ha a királynő oda látogat.

A brit királyi ház jelenleg élő tagjai közül Károly herceg volt a legmagasabb rangú látogató, aki íz elmúlt évtizedekben Írországba ment. Az ő látogatását erőszakos tüntetések kísérték, a dublini Trinity Egyetemnél a tiltakozók krumplikat dobáltak, ezzel emlékeztetve a sok ezer áldozatot követelő ír burgonyavészre.

A történelmi uralkodói viziten ezért rendkívül szigorú biztonsági intézkedések várhatóak - írja a Guardian, amely több korábbi, brit vezetők elleni támadást felidéz. A britek elleni legutóbbi nagy támadás 1976-ban történt Dublinban, amikor az IRA helyi szervezete egy taposóaknával felrobbantotta Christopher Ewart-Biggs brit nagykövet kocsiját. A nagykövet a támadásban életét vesztette, Írországban pedig rendkívüli állapotot hirdettek, a diplomata özvegye azonban megbékélést hirdetett, és békedíjat alapított halott férje emlékére.