Vihar késlelteti a szlovák választási eredményeket

Vágólapra másolva!
Késnek a szlovák parlamenti választás eredményei, mert a Szlovákián végigsöprő vihar miatt néhány szavazókörben meg kellett hosszabbítani a nyitvatartást. A 10 órára tervezett urnazárás után kiszivárgott pletykák alapján az egyik magyar párt szimpatizánsai már örülnek, a hivatalos eredményekre azonban kicsit tovább kell várni.
Vágólapra másolva!

A Szlovákián végigsöprő vihar késleltetheti a szombati szlovák parlamenti választások eredményének kihirdetését, a rossz időjárás miatt ugyanis több helyen meg kellett szakítani a szavazást - írja az Új Szó magyar nyelvű szlovákiai napilap. A lap szerint a Központi Választási Bizottság is megerősítette, hogy a rendkívüli időjárás miatt helyenként meghosszabbították a szavazás időtartamát, és így az egész választási procedúra csúszni fog körülbelül fél órát.

A Nyugat-Szlovákián végigsöprő, viharos széllel kísért esőzés miatt az Új Szó szerint több szavazókörben megszűnt az áramszolgáltatás. A választási törvény értelmében ilyenkor az adott helyeken fel kell függeszteni a szavazást, és biztosítani kell az urnák őrzését, emiatt tolódik az urnazárás több településen.

Az este 10 órára tervezett urnazárás idejére a csúszás ellenére megjelentek Szlovákiában az első részleges exit-poll felmérésekről szóló pletykák - jelentette Pozsonyból az [origo] tudósítója. Az egyik szlovákiai magyar párt, a Híd-Most eredményváró rendezvényén a szavazófülkét elhagyó választópolgárok megkérdezésén alapuló felmérésekről szóló szóbeszéd este 10-kor láthatóan felfokozta a hangulatot.

"Úgy néz ki, Fico nem fog tudni kormányt alakítani" - mondta az [origo]-nak Simon Zsolt, a Híd-Most párt alelnöke pár perccel 10 óra után, amikor állítása szerint ismertté váltak a részleges exit-poll eredmények. Ezek alapján Simon szerint a párt 8 százalékot érhetett el, a jelenlegi, Robert Fico miniszterelnök által vezetett kormánykoalíció pedig nem tudja megtartani parlamenti többségét.

Nagyon optimista a hangulat, van erre ok? - Kérdezte az [origo] Bugár Bélától, a Most-híd elnökétől, aki több tánclépést is tett a sörsátor előtt, miközben a hangszórókból "dollár, az én zsebemben szól már" refrénű dal szólt. Bugár azt mondta, van, de részleteket nem árult el, csak annyit mondott, hogy mindjárt bemondják az exit pollokat. Amint az exit-poll eredmények hivatalosan is ismertté válnak, azok részleteiről az [origo] is beszámol.

Az eddigi adatok szerint a szombati szlovák választáson a részvételi adatok meghaladták a négy évvel ezelőttit - írja az Új Szó szerint helyi és regionális hivatalos és nem hivatalos becslésekre hivatkozva. Korábban Pozsonyban helyiek és újságírók az [origo]-nak is azt mondták, hogy értesülésük szerint többen mentek el szavazni, mint négy éve. Hivatalos részvételi adatokat a választási bizottság csak urnazárás után ad ki.