Bukik Fico koalíciója az exit-pollok szerint

Vágólapra másolva!
Új kormánykoalíciót kell létrehozni Szlovákiában a szombati választásokon készült exit-poll felmérések szerint, Robert Fico miniszterelnök szövetsége ugyanis valószínűleg elveszítette parlamenti többségét. A szavazás után készített felmérések szerint Fico koalíciós partnere, Vladimir Meciar kiesett a parlamentből, miközben a magyar pártok maguk mögé utasították Jan Slota radikálisait. A folyamatosan érkező választási részeredmények még más képet mutatnak, de ez csalóka lehet - Folyamatosan frissülő cikk.
Vágólapra másolva!

Megbukik Robert Fico szlovák miniszterelnök eddigi kormánykoalíciója a szombati szlovák választásokról készített exit-poll felmérések alapján. A valamivel este 11 előtt nyilvánosságra hozott felmérések szerint a miniszterelnök pártja ugyan nem sokkal szerepelt gyengébben a vártnál, de egyik koalíciós partnere kiesett a parlamentből, ahol szövetsége így elveszíti a többséget - jelentette az [origo] tudósítója Pozsonyból.

Szombat éjjel két exit-poll eredmény (a szavazóurnát elhagyó választók megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatás) - vált ismertté, az egyiket a Focus, a másikat MVK készítette. Bár a két felmérésben jelentős különbségek vannak, abban mindkét felmérés egyetért, hogy Robert Fico egyik kis koalícós partnere, a Vladimir Meciar által vezetett HZDS nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A miniszterelnök pártja, a Smer a Focus szerint 29,7, az MVK szerint 28 százalékot szerzett, ami nagyjából megegyezik a közvélemény-kutatók korábbi várakozásaival. A párt vezetői számára mégis nagy pofont jelenthet ez a becsült eredmény, az Új Szó magyar nyelvű szlovákiai lapnak ugyanis fél órával az exit-pollok kihirdetése előtt a párt egyik vezetője, Lubomír Jahnátek gazdasági miniszter még azt mondta, 38,5 százalékot vár.

Az exit-pollok szerint a szombati szavazáson a második helyen az SDKÚ párt végzett, amely a Focus szernt 18,1, az MVK szerint 15,8 százalékot szerzett. A harmadik a liberális SaS lehet 11,6, illetve 12,4 százalékkal, a negyedik pedig Kereszténydemokrata Párt (KDH), 9,1, illetve 9,9 százalékkal.

Jól szerepeltek a magyar pártok, amelyek közül az alig egy éve alapított, Bugár Béla vezette Híd-Most megelőzte a régóta parlamentben lévő Magyar Koalíció Pártját (MKP). A Híd az ötödik lett, a Focus szerint 6,7, az MVK felmérése szerint 8,2 százalékot szerzett, az MKP-nak 6,3, illetve 5,8 százalékot mutattak ki. Jan Slota nacionalista pártja, az SNS a felmérések szerint a magyar pártok mögött végzett, 6,1, illetve 5,7 százalékot mértek neki. Ezzel Slota is látványosat bukott, mert a korábbi felmérések 6 és 8 százalék közé tették a népszerűségét, ő maga pedig szombat este azt nyilatkozta, hogy kétszámjegyű eredményt vár.

Exit-poll

Smer

SDKÚ

KDH

SaS

Híd-Most

SNS

MKP

MVK - eredmény

28%

15,8%

9,9%

12,4%

8,2%

5,7%

5,8%

MVK - mandátum

49

28

17

22

14

10

10

Focus - eredmény

29,7%

18,1%

9,1%

11,6%

6,7%

6,1%

6,3%

Focus - mandátum

51

31

16

20

11

10

11

Forrás: Új Szó

Mást mutatnak a részeredmények

Ha választás végeredménye az exit polloknak megfelelően alakul, akkor a jelenlegi koalíció nem fog újraalakulni, mivel az egyik kormányzó párt kiesik a parlamentből. Úgy tűnik, Vladimir Meciar egykori kormányfő és pártja, Szlovákia utóbbi két évtizedének történelme folyamán első alkalommal nem lesz tagja a törvényhozásnak. A végleges eredmények azonban a tervezetthez képest késnek, mert a szombaton Szlovákián átsöprő vihar miatt egyes szavazóhelyeken meg kellett hosszabbítani a szavazást (erről itt olvashat). Az [origo] a helyszínen úgy értesült, hogy végleges eredmények hajnali 2 óra után várhatóak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Szlovák Nemzeti Párt székháza előtt (választási galériánkért kattintson a képre!)

A Sme liberális napilap honlapján közzétett részeredmények szerint a szavazókörök több mint felének feldolgozása után egyáltalán nem rajzolódtak ki az exit-poll eredményekben feltüntetett arányok. Eszerint Fico pártja, a Smer közel 10 százalékkal jobban áll, mint ahogy azt az exit-pollok mutatták, a Híd-Most 6 százalék körül van, az MKP pedig el sem éri az 5 százalékos küszöböt. A korai részeredmények szerint az SNS valamivel 5 százalék fölött, a HZDS pedig hajszállal 5 százalék alatt állt.

Ezek a részeredmények azonban valószínűleg némileg torzítanak, hiszen alacsony feldolgozottságnál még egyáltalán nem mindegy, hogy az ország mely részéről érkeztek be eredmények. Szlovákia déli, magyarok által sűrűn lakott településén hagyományosan jóval magasabb a magyar pártok támogatottsága, a radikális szlovák szavazók pedig inkább kötődnek az északi régiókhoz, így attól függően, hogy mely terüelteken számolják gyorsabban a szavazatokat, a részeredmények torzak lehetnek. Mivel először a kisebb létszámú, jellemzően a nemzeti pártokhoz húzó észak-szlovákiai kerületek eredményei érkeznek be, várhatóan csak a teljes feldolgozottságnál, a sűrűn lakott dél-szlovákiai körzetek feldolgozásával egyenlítődik ki az eredmények és az exit-pollok közti különbség. Az már most is látható, hogy ahogy a feldolgozottság folyamatosan nő, a Smer és a HZDS támogatottsága úgy csökken, a Híd és a többi ellenzéki párt eredménye pedig inkább nő, ahogy az a lenti táblázatból is látszik.

Feldolgozottság

Smer

SDKÚ

KDH

SaS

Híd-Most

SNS

MKP

HZDS

26,23%

38,4

13,8

9,3

11,3

5,7

5,4

3,2

4,8

41,46%

37

14,9

9,0

12,0

6,4

5,2

3,2

4,5

56,50%

36,5

15,1

9,0

12,2

6,6

5,2

3,3

4,4

Forrás: Sme.sk

Pánikhangulat az MKP-nál

Lassan, de biztosan pánikhangulat van kialakulóban az MKP székházában - írta a pozsonyi Új szó, miután a részeredmények szerint még éjjel fél háromkor is 3,5 százalék alatt állt a párt eredménye. A lap szerint az MKP-nál az este folyamán először az volt a fő kérdés, a Híd vagy az MKP kap-e több szavazatot, majd az, hogy vajon szüksége lesz-e a jobboldali pártoknak az MKP kormánytagságára. "Késő éjszakára már az az éjszaka fő kérdése, hogy bejut-e a párt a parlamentbe" - írta a lap, amely szerint az MKP vezetői a székház felső emeletén várták az eredményeket, és nem nyilatkoztak.

Az MKP-s politikusok az Új Szó szerint már belenyugodtak az eredménybe. Sokan vereségként élték meg az előzetes eredményeket. Többen késő éjjel arról beszélgettek, hogy hol rontották el, illetve egy bent lesznek-e az új kormányban.

Bugár Béla ünnepel

Az exit-poll eredmények ismeretében szombat éjjel a lelkes szimpatizánsok a levegőbe dobálták Bugár Bélát, a Híd-Most párt elnökét a párt eredményváró rendezvényén Pozsonyban - jelentette az [origo] helyszínen lévő tudósítója. A felmérések ismertetése közben a párt hívei nem csak akkor törtek ki ovációban, amikor saját jó eredményüket megtudták, hanem amikor kiderült, hogy nem jut be a parlamentbe a Vladimir Meciar vezette HZDS, és az SNS-t, Ján Slota szélsőséges pártját is maguk mögé utasították.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bugár Béla és Simon Zsolt ünnepelnek (képeinkért kattintson!)

Bugár Béla pártelnök nem sokkal éjfél után nagy örömmel ropta a körtáncot a "pille, pille, pille, pille, szebb a világ rózsaszínbe" lakodalmas dalra, de abbahagyta az önfeledt ünneplést, amikor Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet ment oda hozzá gratulálni. A magyar kormány a szlovák választási kampány alatt nyíltan a másik magyar párt, az MKP mellett állt ki.

A Híd-Most vezetői már az exit-poll kihirdetése előtt is optimistán nyilatkoztak, Simon Zsolt, a párt alelnöke az [origo]-nak azt mondta, "úgy néz ki, Fico nem fog tudni kormányt alakítani". Bugár Béla pártelnök már 10 után nem sokkal is több tánclépést is tett az eredményváró rendezvényre felállított sörsátor előtt, miközben a hangszórókból "dollár, az én zsebemben szól már" refrénű dal szólt, majd az [origo]-nak azt mondta, van ok optimistának lenni. Hajnali fél 1 tájban azonban Bugár már nem volt az ünneplő tömegben, az [origo] tudósítója szerint átment a SaS párthoz, ahol valószínűleg a lehetséges koalícióról folytat egyeztetést. A Híd-Most koalíciós terveiről Simon Zsolt alelnök részletesen is beszélt az [origo] - nak, a vele készült miniinterjút itt olvashatja.

Slota véres könnyekről, Fico ellenzékiségről beszélt

Az Új Szó esti beszámolója szerint az exit-poll eredmények nyilvánosságra hozatala után Robert Fico miniszterelnök pártja székházában közölte, készen áll a kormányalakításra, de az ellenzéki szerepre is. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter pedig azt mondta, hogy szerinte nincs értelme az exit-pollokra nyilatkozni, hiszen azok teljesen megbízhatatlanok. "Egyébként mit mondanak az eredmények, elsők vagyunk?" - idézte Kalinákot a lap.

"Nagy veszteség Szlovákia számára" - reagált az exit pollokra Ján Slota, az SNS elnöke . A szélsőséges nacionalista politikus a szlovák televíziókban rövid sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ha magyar pártok kerülnek be a szlovák kormányba, az azt jelenti majd, hogy politikai autonómiát fognak kapni a magyarok Dél-Szlovákiában. Slota azt mondta, könnyezik a szlovákokért, "véres könnyeket hullat". Az SNS elnökének televízióban közvetített szavait magasra mutatott középső ujjak és epés megjegyzések kísérték a Híd-Most párt sörsátrában.

Az eddigi adatok szerint a szombati szlovák választáson a részvételi adatok meghaladták a négy évvel ezelőttit - írta az Új Szó szerint helyi és regionális hivatalos és nem hivatalos becslésekre hivatkozva. Korábban Pozsonyban helyiek és újságírók az [origo]-nak is azt mondták, hogy értesülésük szerint többen mentek el szavazni, mint négy éve. Hivatalos részvételi adatokat a választási bizottság csak urnazárás után ad ki.