Finomhangolásra készül az Orbán-kormány Szlovákiával

Vágólapra másolva!
Nem bánta meg a Fidesz-kormány, hogy a végül csúfos kudarcot valló szlovákiai magyar pártot támogatta a szombati választáson, és ugyan számítanak arra, hogy javulni fog a szlovák-magyar viszony, de ez nem lesz gyors változás. Az [origo] Németh Zsoltot, a Külügyminisztérium államtitkárát kérdezte arról, milyen tanulságokat vont le a kormány a hétvégi szlovákiai választásokból.
Vágólapra másolva!

Alkalmazkodni fog a magyar kormány az új szlovákiai helyzethez - mondta az [origo]-nak Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arra a kérdésre, hogy a szlovákiai választási fejlemények fényében felül fogják-e vizsgálni a szomszédos ország felé irányuló politikát.

Szlovákiában szombaton tartottak választásokat, amelyet ugyan megnyert a magyar kormánnyal ellenséges viszonyban lévő Robert Fico miniszterelnök pártja, ám koalíciója elbukott, mivel egyik szövetségese nem került be a törvényhozásba, a másik pedig épphogy csak becsusszant a küszöb fölött. Fico így hiába kapta meg a kormányalakítási megbízást, meggyengült régi szövetségeseivel már nincs meg a parlamenti többsége ehhez.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) vezetőjének így is van még másfél hete, hogy meggyőzze valamelyik parlamentbe került ellenzéki pártot a négy közül, hogy álljon mellé. Eddig azonban egyik korábbi ellenzéki párt sem mutatott hajlandóságot erre. A négy politikai erő inkább egymással kezdett koalíciós egyezkedésbe, így nagyon valószínű, hogy Szlovákiában új kormány alakul, a kereszténydemokraták kormányfőjelöltje, Iveta Radicová vezetésével.

Az eddigi kormánypárt mellett a választás másik nagy vesztese a Magyar Koalíció Pártja, amely - osztozva Vladimir Meciar korábbi kormányfő pártjának sorsában - kiesett a pozsonyi parlamentből. Ezzel jelentősen meggyengül a magyar kisebbség parlamenti képviselete, a részben magyar Híd párt törvényhozásba kerülő 14 képviselője között ugyanis csak 7 magyar van.

A Fidesz-kormányt több támadás is érte emiatt. Legutóbb hétfőn délután, Kovács László MSZP-s képviselő, korábbi külügyminiszter vetette fel a parlamentben, hogy az MKP kudarcának oka, hogy visszaütött rájuk a Fidesz-támogatás. Az alakulófélben lévő Orbán-kormány ugyanis a szlovák kampány alatt nyíltak kiállt az MKP mellett.

Radikális igény

A másik, szlovák vonatkozású kritika a kettős állampolgárság elfogadtatása miatt érte a Fideszt. A bírálók szerint ezt az intézkedést nem a szlovák parlamenti választás előtt kellett volna elfogadni, mert így a kampányban előkerült a magyar kártya. Többek között ezt vetette Orbánék szemére Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt magyar elnöke is, aki a választás éjszakáján az [origo]-nak úgy fogalmazott: "Az, amit most tapasztaltunk a parlamenti választások előtt két héttel, az minden volt csak nem együttműködés".

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy kiestek a parlamentből, úgy ítélem meg, hogy ennek legkevésbé van köze a kettős állampolgárság kérdéséhez" - mondta az [origo]-nak Németh az MKP kudarcáról. "Talán sokkal több köze van ahhoz, hogy nagyon radikális igény fogalmazódott meg a Fico-kormánnyal való szakítás tekintetében a magyar választók részéről is" - utalt Németh arra, hogy a Csáky Pál vezette magyar párt az ellenzék közül egyedüliként nem zárta ki a koalíciókötési lehetőséget Ficóékkal.

Az [origo] által korábban megkérdezett szlovákiai magyar elemzők azt állították, hogy a szlovák kormányváltás pozitív változást hozhat a két ország viszonyában, de sok múlik azon is, hogy a magyar kormány milyen külpolitikát folytat majd Szlovákia felé, és milyen viszony alakul ki a parlamentbe került, részben magyar Híd párt és a magyar kormány között.

"Teljesen új helyzet"

Németh arra a felvetésre, hogy változtatnak-e a Szlovákia felé irányuló külpolitika stílusán, annyit mondott: "Teljesen új helyzet van kialakulóban a magyar-szlovák kapcsolatokban, hiszen megváltozik Szlovákiában a kormánypolitika, és azt gondolom, hogy ehhez a magyar kormány is megfelelő módon alkalmazkodni fog".

Németh azt is közölte, továbbra is nyitottak az együttműködésre az MKP-val, a párt parlamentből való kiesése ellenére sem bánták meg, hogy őket támogatták, de nem zárkóznak el a Hídtól való párbeszédtől sem, "amennyiben (a Híd) úgy dönt, hogy a magyar érdekeket határozottan képviselni kívánja".

Németh arra a kérdésre, hogy miként tudják elképzelni az együttműködést az őket korábban hevesen kritizáló Híddal, azt válaszolta, "könnyen lehet, hogy számos kérdésben nézetkülönbségek lesznek közöttünk", de hozzátette, hogy nyitottak a párbeszédre az összes várhatóan koalíciót alakító szlovákiai ellenzéki párttal, így a Híddal is.

"Nem fog egyik pillanatról a másikra megváltozni a helyzet a magyar-szlovák kapcsolatokban, ugyanakkor derűlátással tekintünk az új szlovák kormánykoalícióval való együttműködés elé. Úgy gondoljuk, hogy az a beteges magyarellenesség, hungarofóbia, ami jellemezte az eddigi szlovák kormánykoalíciót, az a múlté, és megnyílik a lehetőség egy problémamegoldó együttműködés előtt, illetve egy új, közép-európai építkezésben való együttműködés előtt is" - mondta Németh az [origo]-nak.