Megközötték a koalíciós szerződést a kormányzásra készülő szlovák pártok

Vágólapra másolva!
Többnapos tárgyalás után megszületett a kormányzásra készülő négy szlovák párt koalíciós szerződése - közölte szerda délután a kormányalakítással megbízott politikus. A minisztériumok elosztásáról azonban még nem sikerült megegyezni, erről csütörtökön tovább egyeztetnek.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a koalíciós szerződés szövegében az a négy szlovákiai jobboldali párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - jelentette be Iveta Radicová, a kormányalakítással megbízott politikus a pártvezetők szerdai tárgyalásai után. Az Új szó magyar nyelvű szlovákiai napilap szerint a 14 pontos dokumentumot mind a négy koalícióra készülő párt képviselői elfogadták.

"Pontosan definiáltuk, hogyan fog működni a koalíciós egyeztetés, milyenek lesznek a döntéshozatali mechanizmusok, mi számít a koalíciós szerződés megsértésének, ki léphet fel a Koalíciós Tanácson az egyes pártok nevében, hogyan lesz koordinálva a frakciók munkája" - mondta a lap szerint Iveta Radicová megbízott miniszterelnök. A pártok arról azonban nem tudtak megegyezni, hogy milyen minisztériumok legyenek az új kormányban, és azokat melyik pártok kapják.

Radicová szerint a minisztériumok harmadára több párt is bejelentkezett. politikus azt mondta, a pártok közölték egymással ez irányú elképzeléseiket, elvárásainkat, a tárgyalásokat pedig csütörtökön folytatják. Az Új szó szerint a magyar Híd-Most pártnak a kormányban várhatóan a hagyományosan magyar környezetvédelmi tárca, valamint a mezőgazdasági minisztérium juthat.

A négy párt kedden éjszakába nyúló tárgyalásokon már megegyezett programjának főbb irányairól is. Öllös László szlovákiai magyar politológus erről az [origo]-nak azt mondta, hogy még nem kormányprogram, csupán a program téziseinek összessége, amit a további tárgyalásokon konkretizálnak. A tervek között szerepel a szlovákiai kisebbségeket hátrányosan érintő korábbi jogszabályok visszavonása, valamint egy a kisebbségi kultúra finanszírozásáról szóló törvény elfogadása is (erről itt olvashat részletesen).

A koalícióra készülő négy párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd-Most a 150 tagú parlamentben 79 képviselővel rendelkezik majd. Az [origo] szerette volna a koalíciós szerződésről megkérdezni Bugár Bélát, a Híd-Most elnökét is, egyelőre azonban nem vette fel a telefonját.