Soha nem osztotta be idejét a svájci óragyártás királya

Vágólapra másolva!
Libanoni bevándorlóból lett az egyik legsikeresebb svájci üzletember a Swatch atyjának is nevezett Nicolas Hayek. A svájci óragyártás megmentője soha nem osztotta be idejét, és igyekezett elfelejteni a múltját. Hétfőn halt meg szívrohamban.
Vágólapra másolva!

"Nem osztom be az időmet. Szeretem és gyűlölöm is az időt. Gyűlölöm az időt, mert nem lehet megfogni, nem lehet lezárni, nem lehet megállítani. És szeretem is, mert olyan sok boldog pillanatot adott az életemben. Nem osztom be az időt, soha nem is próbáltam..." Így vallott az időről a svájci óragyártás megmentőjének tartott Nicolas Hayek a The Purist című, órákkal foglalkozó magazinnak még 2003-ban. A libanoni bevándorlóból a svájci luxusipar egyik legelismertebb szereplőjévé vált 82 éves üzletember hétfőn hunyt el bieli irodájában, szívrohamban.

Hayek neve összeforrt az 1980-as évek közepén hatalmas nemzetközi sikert aratott Swatch óramárkával, amelyet - szakítva a svájci órakészítés évszázados kézműves hagyományaival - nagy mennyiségben gyártottak, futószalagon, kvarcszerkezettel, műanyag burkolattal, olcsón. Hayeket világszerte előszeretettel emlegetik Mr. Swatchként vagy a Swatch atyjaként, jóllehet az 1980-as évek egyik ikonjának számító óra koncepcióját nem ő találta ki, hanem a Billig Uhr óragyártó szakemberei - írja róla készült életrajzi könyvében Jürg Wegelin svájci gazdasági újságíró.

Hayek tavaly, megjelenése előtt le is akarta tiltani a Mister Swatch: Nicolas Hayek és sikerének titka című könyvet, pedig Wegelin elismeri benne, hogy stratégiai felfogásával és pénzügyi elkötelezettségével valóban Hayek élesztette fel a távol-keleti, elsősorban japán konkurenciával szemben alulmaradt, már-már halottnak nyilvánított svájci óragyártást.

Wegelin a Trustedwatch portál szerint 30 éven keresztül követte Hayek karrierjét, és még szülőhazájába, Libanonba is elutazott, ahol családtagjait is meginterjúvolta, amíg Hayek le nem tiltotta őket a nyilatkozásról. Pedig Wegelin azt állítja, hogy a könyv megírásának ötlete az is üzletembertől származik. Az újságíró szerint, amikor egyszer megkérdezte tőle, hogy írt-e már róla valaki ilyet, akkor Hayek azt mondta neki, "maga fogja megírni".

Telefon nélküli irodálól indult

Az egyszerű libanoni bevándorló Nicolas Hayek svájci tanácsadói karrierje 1957. augusztus 1-jén indult, Wegelin szerint nem túl biztatón: azon a nyári napon állítólag könnyekkel küszködve ücsörgött az egyik zürichi postával szemben lévő kis bérelt irodában, ahol még telefon sem volt, és sokáig hiába várta a megrendeléseket.

Az 1928-ban a libanoni Bejrútban, egy görögkeleti vallású fogorvos fiaként született Hayek valójában nem szegény, hanem vagyonos családból származott. Matematikát, kémiát és fizikát hallgatott, és itt ismerkedett meg egy Libanonban dajkaként dolgozó svájci lánnyal, Marianne Metzgerrel. Hayek szülei akarata ellenére házasodott meg a lánnyal, és Wegelin szerint ez is közrejátszott abban, hogy 1949-ben mindent hátrahagyva Svájcba emigrált.

Forrás: AFP/Franck Fife
Mr. Swatch és a Smart

"Még a legmagasabb szinten sem tud senki semmi biztosat a főigazgató múltjáról" - írja Wegelin, aki szerint nincs semmi titkolnivalója, de Hayek annyira el akart szakadni gyökereitől, hogy saját maga is bevallotta, már anyanyelvét is elfelejtette. Ezt a bizonytalanságot jól jellemzi, hogy egyes források szerint Hayek hétéves korában, szüleivel együtt vándorolt be Svájcba.

Wegelin szerint első vezetői posztját Hayek apósa cégénél kapta, akit betegsége miatt helyettesített öntödéjében, és annak ellenére sikeresen irányította a társaságot, hogy még alig tudott németül, és semmilyen cégvezetői tapasztalattal nem rendelkezett. Később azonban nem jött ki a cég vezetésével, és távozott. Soha többé nem lett főnöke.

Egy jó lépés

1957-ben alapított tanácsadó cége az 1960-as 1970-es években indult be, ekkor főleg Németországból kapott megbízásokat. A svájci áttörés az 1980-as években történt, amikor a csőd szélén álló ASUAG és SSIH óragyártók tulajdonosa megbízta a cégek felszámolásával. Hayek azonban inkább összevonta a két társaságot, és az új cégbe (amit ekkor még SMH csoportnak hívtak, csak később vette fel a Swatch nevet) maga is beszállt. Ez a lépés hozta meg neki azt a sikert, amely a svájci óraipar királyává tette Wegelin szerint.

Új stratégiát dolgozott ki: olcsó tömeggyártású órákkal - Swatch - virágoztatta fel az új társaságot, és ennek révén jutott pénz a drága, hagyományos módszerekkel készülő prémiummárkák - Bregiet, Calvin Klein, Longines, Omega - fejlesztésére, előállítására és marketingjére is, amelyek értékesítése további sikereket hozott. Később az őt ötlete alapján kezdték a Smart városi kisautók gyártását is.

Forrás: AFP/Markus Stücklin
Fia és apja

Hayek, akit idén a világ 232. leggazdagabb emberének sorolt a Forbes magazin 3,2 milliárd dollár (közel 740 milliárd forint) vagyonnal, soha nem engedte ki a cég vezetését kezéből. Még 82 évesen is részt vett a döntésekben, bár a társaság vezetésébe már a gyerekeit is bevonta: fia, Georges Nicolas a jelenlegi vezérigazgató, és lánya Nyla, illetve unokája is ott ül a különböző vezető testületekben.

Egy évvel ezelőtt egy interjúban azt mondta, négyfajta órát szokott viselni, amelyek között egy Omega és két Breguet mellett ott van a legelső Swatch, amely lejött a gyártósorról.