Megállapodtak a szlovák pártok a leendő minisztériumok számáról

Vágólapra másolva!
Sikerült megállapodnia a leendő minisztériumok számáról és a kormány szerkezetéről a kormányalakításra készülő négypárti szlovák koalíciónak - jelentette be szerdán Iveta Radicova kormányalakítással megbízott politikus. A pártok azonban továbbra sem tudják eldönteni, hogy ki melyik minisztériumot kapja, mert néhány fontos tárcára többen is jelentkeztek.
Vágólapra másolva!

Megegyezett a jövőbeni szlovák kormány miniszteri tárcáinak eloszlásáról az alakuló négypárti jobbközép kormánykoalíció - jelentette be Iveta Radicova, a kormányalakítással megbízott politikus a koalíciós tanács több mint nyolcórás ülése után. Radicová szerint az új szlovák kormánynak 15 tagja lesz, és ebből a megállapodás szerint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) 5, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 4, míg a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd egyaránt 3-3 miniszteri tárcát kap.

A pártok abban is megegyeztek, hogy minden minisztériumban csak egy államtitkár lesz, mégpedig ugyanabból a pártból, amelyiknek a miniszter a tagja. Arról azonban, hogy melyik párt milyen tárcát kap, továbbra sincs végleges megállapodás. Radicová szerint ennek az az oka, hogy néhány tárca iránt több párt is érdeklődik, így a koalíciós tanács mérlegeli a helyzetet, hogy a lehető legjobb döntést hozza.

"Feltérképeztük az alternatívákat, s a kialakult helyzetet most megvitatja az egyes pártok vezetése. A négy párt elnöke hétfőn délután találkozik újra, s folytatja a vitát" - jelentette ki az SDKU kormányfőjelöltje.

Megállapodás született arról is, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem szüntetik meg az emberi és kisebbségi jogokért felelős kormányfő-helyettesi tisztséget, de átszervezik és megerősítik. A négy párt abban is megegyezett, hogy felújítja a környezetvédelmi tárcát, amelyet elődjük megszüntetett.

Ivan Gasparovic államfő július 8-ra hívta össze az új parlament alakuló ülését. A 150 tagú törvényhozásban a négypárti koalíciónak 79 képviselője van. Kérdésre válaszolva Radicová nem zárta ki, hogy július 8-ig nem sikerült tető alá hozni az új kormányt.

"Négy évre kell kormányt alakítanunk. A kormányalakítási megbízatást tegnap (szerdán) kaptam meg. Nem kívánjuk elsietni a dolgot" - mondta a politikus. (Arról, hogy a Híd szlovákiai magyar párt milyen tárcákat céloz meg az egyeztetésen, itt olvashat bővebben).