Másodfokon is átment az osztrák hulladékégető terve

Vágólapra másolva!
A másodfokon eljáró bécsi hivatal, a Környezetvédelmi Tanács is engedélyezte a közvetlenül a magyar határ mellé tervezett heligenkreuzi hulladékégetőt. A döntés ellen már csak az osztrák Legfelsőbb Bíróságnál lehet fellebbezni.
Vágólapra másolva!

Másodfokon is megkapta az építési engedélyt az ausztriai Heiligenkreuzba (Rábakeresztúr), közvetlenül a magyar határ mellé tervezett hulladékégető - közölte az égető ellen tiltakozó Pro Natura St.Gotthard civil szervezet. Az elsőfokú engedélyt még tavaly februárban adta meg a burgenlandi tartományi kormány, de az ellen összesen 486 fellebbezést nyújtottak be.

A másodfokon eljáró bécsi Umweltsenat (Környezetvédelmi Tanács) június 11-én hozta meg döntését, de a határozatot csak szerdán tette közzé a honlapján (az eredeti, német nyelvű közleményt és a határozatot itt olvashatja). Az Umweltsenat helyszíni szemlét tartott, újabb szakértői véleményeket kért, amelyekre az ügyfelek is reagálhattak.

A másodfokú határozat indoklása szerint a Burgenlandi Gázszolgáltató (BEGAS) által tervezett hulladékégető erőmű - bizonyos kiegészítő feltételek megléte esetén - megfelel az osztrák környezetvédelmi törvény és más jogszabályok előírásainak. A másodfokú döntés ellen a korábban ügyfélként bejelentkezett szervezetek és magánszemélyek az osztrák Legfelső Bíróságnál fellebbezhetnek.