Vágólapra másolva!
68 millió liter tengervizet mostak át eddig az olajkatasztrófa sújtotta Mexikói-öbölben, amiből 15 millió liter olajat sikerült kivonni - közölte az amerikai parti őrség. Az amerikai elnök szerdán találkozni fog a szennyezést okozó BP olajcég elnökével.
Vágólapra másolva!

A Mexikói-öböl vizéből a felszíni szennyeződés lefölözésével eddig 4 millió gallon (15 millió liter) kőolajat tudtak kivonni mintegy 18 millió gallon (68 millió liter) olajos víz átmosásával - közölte pénteken az amerikai parti őrség. Thad Allen tengernagy elmondta, hogy továbbra sincsenek megbízható információk a szivárgás mértékéről, "igyekszünk pontosítani az adatokat".

Egy kormányzati szakértői csoport előző nap közölte: elképzelhető, hogy a korábban becsültnél kétszer több olaj ömlött a vízbe az olajfúró platform két hónappal ezelőtti felrobbanása óta. A kiömlött olaj mennyisége 160 millió és 380 millió liter között lehet. Ez minimum a négyszerese az Exxon Valdez tankhajó 1989-es alaszkai tragédiája utáni szennyeződés mértékének.

Allen azt is elmondta, hogy a BP a tengerfenéken a kitörésgátló berendezés tetejére helyezett olajfogó kúppal jelenleg naponta 18 ezer hordó (2,8 millió liter) olajat képes a felszínre vezetni. Július közepére a tervek szerint egy hatékonyabb olajfogót eresztenek le a kúthoz, ami már napi 50 ezer hordós (7,9 millió literes) elszívási ütemet tesz majd lehetővé.

Obama találkozni fog a BP elnökével

Barack Obama elnök jövő szerdán Washingtonban találkozik Carl-Henric Svanberg BP-elnökkel. A Fehér Ház közlése szerint az amerikai elnök több kérdést tisztázni szeretne az olajkatasztrófa ügyében a felelősnek tartott brit cég vezetőjével.

Obama előző nap a kongresszus tagjaival tárgyalt. Közölte: kétpárti egyetértés van arról, hogy törvényt kell módosítani, hogy meg lehessen előzni, illetve jobban fel lehessen készülni az ilyen katasztrófákra. Elmondta, hogy az olajfúrásokra vonatkozó törvények elavultak, még a mélytengeri technológia előtt készültek.

Tony Hayward, a BP vezérigazgatója pénteken közölte: vállalata mérlegeli annak lehetőségét, hogy a második negyedéves részvényosztalékokat csökkentik vagy a kifizetést elhalasztják. A BP-részvényekből több amerikai és brit nyugdíjalapnak jelentős bevételei származnak.

A Deepwater Horizon platform - ahol összesen 126 alkalmazott dolgozott - április 20-án robbant fel, majd két nappal később elsüllyedt, 11 munkás halálát okozva. Több mint száz embert sikerült kimenteni. A robbanás nyomán heteken át a tengerbe ömlő olaj az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta.