Lezárja határait Üzbegisztán a kirgiz menekültek előtt

Vágólapra másolva!
A Kirgizisztánból érkező menekültek miatt Üzbegisztán lezárja az országgal szomszédos határait. Eddig 45 ezren menekültek az etnikai zavargások elől Kirgizisztánból Üzbegisztánba.
Vágólapra másolva!

Lezárja Üzbegisztán a kirgiz határokat - közölte hétfőn az üzbég miniszterelnök helyettes. Abdullah Aripov közölte: eddig 45 ezren menekültek az etnikai zavargások elől Kirgizisztánból az országba. A menekültáradat miatt Üzbegisztán nemzetközi segítséget kér.

Az ideiglenes kirgiz kormány közben úgy látja, hogy stabilizálódik a helyzet az ország déli részén, ahol több mint 120-an haltak meg a helyi üzbégek elleni támadásokban. Az etnikai zavargások a múlt héten törtek ki Kirgizisztánban. Hivatalos adatok szerint az erőszaknak a halálos áldozatok mellett csaknem másfél ezer sebesültje is van. A legsúlyosabb helyzet az ország második legnagyobb városa Os és környékén alakult ki, ahol számos épületet is felgyújtottak a főként fiatalokból álló bandák.

A hatalmat az áprilisi zavargások után megszerző ideiglenes kirgiz kormány mindeddig hiába küldött katonai erősítést a régióba, egyelőre nem tudták megfékezni az etikai villongást. A szomszédos Üzbegisztán kormány korábban azt közölte: minden lehetséges forrást mozgósítanak, hogy ellássák az országba özönlő menekülteket.