Leszedték a sapkát a felrobbant mélytengeri olajkútról - újra ömlik az olaj

Vágólapra másolva!
Egy mélytengeri baleset miatt le kellett szerelni az olajfogó berendezést arról az olajkútról, amely április 20-án robbant fel a Mexikói-öbölben, és azóta szennyezi a tenger vizét. A sapka eltávolítása miatt újra teljes erővel ömlik az olaj a vízbe - közölte az amerikai parti őrség.
Vágólapra másolva!

El kellett távolítani az olajfogó sapkát a Mexikói-öbölben felrobbant olajkútról, mert egy mélytengeri robot nekiütközött a berendezésnek - közölte szerdán Thad Allen, az amerikai parti őrség admirálisa. Az olajfogó, amely a sérült olajkútból eddig naponta 25 ezer hordó olajat fogott fel és vezetett el, egyelőre nem használható, így az olaj újra szabadon ömlik a tengerbe.

A BBC szerint az ütközés után azért kellett eltávolítani a berendezést, mert megsérült a mélytengeri szerkezet egy része. Az olajfogónak ütköző robot azt a rendszert rongálta meg, amely meleg vizet pumpált az olajkúthoz, hogy megakadályozza a rendszerben a jégkristályok kialakulását.

A parti őrség szerint a szakembereknek most ellenőrizniük kell, hogy nem keletkeztek-e kristályok, és csak ezután tehetik vissza a helyére az olajfogót. Amíg ez nem sikerül,a tengerbe újra naponta 30-60 ezer hordó olaj ömlik.

Thad Allen közben azt is bejelentette, hogy két ember életét vesztette az olajszennyezés elleni védekezés közben. Az admirális szerint a két áldozat két különböző balesetben vesztette életét, de ezekről nem árult el többet, így nem lehet tudni, hogy a haláleseteknek köze van-e az olajfogó berendezés sérüléséhez.

A Mexikói-öbölben április 20-án robbant föl a BP olajtársaság Deepwater Horinon nevű olajfúrótornya, amelyen 11 munkás vesztette életét. A torony alatti mélytengeri olajkútból azóta is ömlik az olaj a tengerbe, súlyos ökológiai katasztrófát okozva a Mexikói-öböl térségében.