Bátor vagy kiábrándító - külföldi vélemények az Orbán-csomagról

Vágólapra másolva!
Bátor lépésnek nevezte az amerikai Economist az Orbán-kormány 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadóra vonatkozó terveit. A New York Times irányváltásnak nevezi az Orbán Viktor által kedden bejelentett intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Némi sikerrel csillapította le a háborgó piacokat a magyar kormány - írja az Economist. Az Orbán által kedden bejelentett terveket ismertető amerikai hetilap bátor lépésnek nevezte a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetését, amelynek a költségvetés kiegyensúlyozásán túl is fontos hatásai lehetnek. Az amerikai lap szerint csökkentheti a szürkegazdaság arányát, és visszaszoríthatja a magyar társadalmon belüli kisstílű korrupció kultúráját, ha könnyebben és olcsóbban lehet majd adózni.

A New York Times szerint az új intézkedések kisebb irányváltást jeleznek az áprilisban az elődjeik megszorításaival való szakítás ígéretével kormányra került Fidesz politikájában. A lap szerint a 29 pontos csomagot több elemző jellemezte populizmusban gazdag, de részletekben szegény tervnek. A New York Times Surányi György korábbi jegybankelnököt is idézte, aki szerint a tervnek pozitív hatása lesz a gazdaságra, de figyelmeztetett a bankadó versenyképességet veszélyeztető lehetséges hatásaira.

A Bloomberg hírügynökség szerint a befektetők a kedden bejelentett terv részleteire várnak, mielőtt újra idehoznák a pénzüket. "Még sok dolgot kell tisztázni. Gyors és hatékony intézkedés nélkül a költségvetési javítások alulmúlhatják a várakozásokat" - idézte a hírügynökség a bécsi Raiffeisen elemzését. A londoni UBS AG elemzője szerint a bejelentett terv elég ahhoz, hogy csillapítsa a múlt heti bejelentések utáni pénzügyi vihar keltette hullámokat, de amíg nem világos, hogy miként oldják meg a dolgokat, addig továbbra is emelt kockázatú a magyarországi befektetés.

Az AP híradását étvevő Washington Post szerint egyes elemzők óvatosan optimisták, de megjegyzik, az fog számítani, hogy miként valósítják meg a terveket. Idéztek ugyanakkor olyanokat is, akik pesszimisták. "Egészében véve gazdasági szempontból a magyar kormánynak a bevételek és a kiadások átalakítására vonatkozó terve a GDP alig 2 százalékát érinti kétéves időszak alatt. Ezt aligha lehet jelentős reformcsomagnak nevezni, és mint ilyen kiábrándító" - idézte a lap Lars Christiensent, a Danske Bank elemzőjét.