"Megindul az utánzás" - a Foxconn-öngyilkosságok háttere

Vágólapra másolva!
A munkakörülmények, a dolgozókkal való bánásmód és a váltás reménytelensége válthatta ki a világ leghíresebb elektronikai cégeinek bedolgozó tajvani Foxconn nevű cégnél azt az öngyilkossági sorozatot, amelynek eddig 11 áldozata van. Van olyan áldozat, akinek a családja gyanakszik, és megtámadná a céget, jogi képviseletüket azonban senki nem vállalja. Az öngyilkosságokat szóba hozta már az Apple vezére is, mivel az esetek foltot ejthetnek cége sikerén. Az [origo]-nak nyilatkozó munkapszichológus szerint hasonló jelenség jellemzően olyan helyen alakul ki, ahol erős, szinte a szektákéra emlékeztet az összetartozást kifejező vállalati kultúra.
Vágólapra másolva!

Január óta tizenegy ember halt meg egy tajvani technológiai cég kínai telephelyein, mindannyian az ablakból, erkélyekről ugrottak ki. A legutolsó eset május 26-án történt, a cég sencseni munkásszállójának hetedik emeletéről ugrott ki egy férfi. A Ho családnevű áldozat 23 éves volt, Kanszu tartományból származott, és közel egy éve dolgozott a vállalatnál. Az övé volt a tizedik haláleset a sencseni gyáregységben, és a tizenegyedik a Foxconn kínai telepein. Rajtuk kívül ketten kíséreltek meg még hasonló módon öngyilkosságot, ők súlyos sérülésekkel túlélték a zuhanást.

A tajvani Foxconn Technology Group több nagy hírű elektronikai cég, a Motorola, a Nokia és a Sony Ericsson beszállítója. Emellett a cég gyáraiban szerelik össze az Apple iPhone-jait és iPadjeit is. A vállalat egyike a világ legnagyobb elektronikai gyártóinak, több mint 600 ezer embert foglalkoztat, 2009-ben a Fortune top 500 vállalata között a 109. volt.

A legutolsó öngyilkosság azért bizarr, mert röviddel az után történt, hogy a cég vezetője a helyszínre utazott, hogy bemutassa, hogyan élnek és dolgoznak a cég alkalmazottai, illetve megígérje, hogy több megelőző lépést tesznek az öngyilkosság-sorozat megfékezésére. Terry Kou, a cég elnöke ezt mondta, hogy általános hangulatjavítás céljából két héten belül megemelik a fizetéseket, önkénteseket vesznek fel, akik foglalkoznak a munkatársak lelki problémáival, és létrehoznak egy olyan kórházat, ahol szakemberek foglalkoznak a munkavállalókkal. Kou azt is mondta, hogy mintegy másfél millió négyzetméteren, a szállók és gyárépületek körül hálókat akarnak kifeszíteni, hogy ezzel is akadályozzák az öngyilkossági kísérleteket. Mint mondta, tudja, hogy ez bolond ötletnek hangzik, de ha életet menthet, akkor megéri.

A társaság a múlt héten 30, ezen a héten pedig 70 százalékos fizetésemelést jelentett be. Előbbi emelést már minden munkatárs megkapta utóbbit pedig október elsején vezetik be, miután elvégeztek egy három hónapos teljesítményértékelési felülvizsgálatot. A 70 százalékos emelés elvi lehetőség, a dolgozók jó teljesítményük esetén érhetik el azt, hogy akár ahavi 2000 jüant (70 ezer forint) keressenek, ami kétszerese annak, amennyit az öngyilkosságok előtt kaptak.

A öngyilkosságot elkövető tizenegy emberből kilenc viszonylag új alkalmazott volt, akik hat hónapnál rövidebb ideje dolgoztak a cégnél. Ezért a vezetés úgy döntött, hogy pszichológiai tesztet is végeztetnek a felvételre jelentkezőknél. A Southern Weekly című dél-kínai hetilap a hatodik haláleset után oknyomozó riportert küldött a gyárba. A férfi beszámolója és egy másik újságírónak a cég vezetőivel készített interjúi alapján az újság május 13-án terjedelmes cikket közölt a Foxconnról. Ebben arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg az összeszerelés monotóniája, a teljesítménykényszerrel járó nagy nyomás, a stressz, az életkörülmények és az emberekkel való bánásmód együttesen felelősek azért, hogy többen öngyilkosok lettek. A fényképekkel illusztrált cikk szerint a vállalat stresszoldó szobákat hozott létre, ahol például bábukat lehet püfölni.

Őrültség lenne megtámadni a Foxconnt

Az öngyilkosságok körülményei azonban arra utalnak, hogy a cégnek is volt része a szerencsétlenségekben. Január 23-án a 19 éves Ma Xiangqiantra lett öngyilkos, akiről kiderült, hogy decemberben 120 órát túlórázott, noha a Foxconn alkalmazottai hivatalosan nem dolgozhatnak többet heti hatvan óránál. A Libération nevű francia lap csütörtöki cikke szerint a férfinak az utolsó két hétben a vécét kellett takarítania. A szüleinek panaszkodott, hogy nem bírja tovább, de ha felmondott volna, az egész arra a hónapra esedékes fizetését elvesztette volna - írja a lap.

Forrás: AFP
Fotók az egyik halálesetről

A fotókon, amiket a fiú nővére a hullaházban készített, látszik, hogy koponyasérüléseket szenvedett és egész testét zúzódások borították. A rendőrség szerint a fiú az erkélyről esett ki, apja azonban meg van róla győződve, hogy fia nem lehetett öngyilkos, ezért kártérítést kért a cégtől. A fiú anyja szerint mindenki arra figyelmezteti őket, hogy őrültség lenne jogi úton megtámadni a Foxconnt, ügyüket eddig egy ügyvéd sem vállalta.

Az Apple-vezér aggasztónak nevezte az öngyilkosságokat

Aggasztónak nevezte a Foxconnál történt öngyilkosságokat az All Things Digital konferencián június elején az Apple vezérigazgatója, Steve Jobs. Ez volt az Apple-vezér első nyilvános nyilatkozata a kínai öngyilkosságokról. "Ez egy nehéz ügy" - mondta a színpadon Jobs. "Egyelőre megpróbáljuk megérteni a történteket, mielőtt elkezdünk okoskodni és azt mondjuk, hogy tudjuk a megoldást" - mondta, hozzátéve, a kínai gyár "nem egy izzasztóműhely". A Guardian azzal magyarázta Jobs nyilatkozatát, hogy a Foxconnál történt halálesetek árnyékot vethetnek az iPad sikereire is.

"Ami a munkahelyen történik, élet-halál kérdése"

A pontos kínai helyzetet nem ismeri ugyan, "az viszont biztos, hogy Japánban és Kínában is nagyon fontosnak tartják az emberek a munkahelyi boldogulást" - mondta az [origo]-nak Klein Sándor, munkapszichológus, egyetemi tanár. "Kell egy szubkultúra, ami azt sugallja, hogy ami a munkahelyen történik, az élet-halál kérdése. Az ilyen esetek legtöbbször zárt, befelé tekintő, majdnem szektás közösségekben fordulnak elő, ahol nagyon erős egy vállalati kultúra. A szokás úgy terjedhet el, hogy megindul a mintakövetés, az utánzás" - mondta az öngyilkosságokról.

Forrás: AFP
Az Apple-nek is dolgoznak

"Az a baj, hogy ezek az emberek nem tekintenek ki a világra, nem úgy gondolkodnak, hogy ha itt nem jó nekem, akkor elköltözöm máshova. Nem látnak túl a vállalat vagy a kisváros falain. Ha valakinek bezárul a gondolkodásmódja, nem tud máshova tekinteni, elhiszi, hogy nincs más lehetőség, és akár öngyilkos is lehet" - mondta Klein. Ugyanakkor - tette hozzá - vitathatatlan, hogy az oknyomozó újságírók által felsorolt tényezőknek is szerepük lehet az öngyilkosságokban.

Klein szerint nem biztos, hogy a nagy terhelés magyarázat minden öngyilkosságra. Azt mondta, ismer olyan "nagyon jó nevű" tanácsadó céget, ahol jól terhelhető frissen végzett közgazdászok a napi 12 órás munkát "egy-két évig nyugodtan kibírják". "Utána az önéletrajzukban a cég nevével nagyon jól el tudnak helyezkedni" - mondta, hozzátéve, hogy nálunk azért nem fenyeget öngyilkossági hullám, "mert nem jellemző a munka szubjektív túlértékelése".