Jogi csatát nyertek a fegyvertartás hívei az USA-ban

Vágólapra másolva!
Jelentős győzelmet arattak a fegyvertartás hívei az Egyesült Államokban, miután a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a helyi hatóságok sem korlátozhatják a fegyver viseléséhez való jogot. Az ítélet konkrét gyakorlati következményei egyelőre nem világosak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn újabb döntést hozott az amerikai legfelsőbb bíróság az évek óta viták által övezett fegyverviselés kérdésében, és kimondta, hogy az egyes államok nem korlátozhatják senkinek sem a jogát arra, hogy fegyvert viseljen. Ezt a jogot az Egyesült Államok alkotmánya tartalmazza, és a legmagasabb bírói fórum már két évvel ezelőtt kimondta, hogy a szövetségi állam nem csorbíthatja azt.

A mostani döntés azt is megállapítja, hogy az egyes államoknak és helyi hatóságoknak sincs hatáskörük erre. A legfelsőbb bíróság egy konkrét chicagói tilalom ügyében ítélkezett, de az amerikai joggyakorlat értelmében a döntés hivatkozási alap lesz az egész ország igazságszolgáltatásának.

A korlátozás tilalmát kimondó ítélet jelentős győzelem a fegyverviselési jog védelmezői számára, de a New York Times szerint egyelőre nem világos, hogy milyen gyakorlati következményei lesznek. A bírók ugyanis csak később fogják közölni, hogy milyen fegyvertartási szabályok egyeztethetők össze az alkotmányban foglalt joggal.