Gázellátási gondokra figyelmezteti Európát a Moszkvával kakaskodó fehérorosz kormány

Vágólapra másolva!
Az európai gázellátásban is problémát okozhat Oroszország és Fehéroroszország elszámolási vitája - jelentette be a fehérorosz kormány hétfőn. Az oroszok idén jelentősen megemelték a szövetségesüknek szállított gáz árát, és 200 millió dollárt követelnek érte, Minszk azonban a gáz szállításáért szeretne még ennél is több pénzt kapni Moszkvától. Amíg nincs egyezség, a fehérorosz vezetékekbe egyre kevesebb gáz kerül, noha az Európába juttatott orosz gáz ötöde is itt megy keresztül.
Vágólapra másolva!

Lehetséges gázellátási problémákra figyelmeztette Európát a fehérorosz kormány, miután az ország adóssága miatt Oroszország elkezdte csökkenteni a Minszknek szállított földgáz mennyiségét. Az oroszok szerint Fehéroroszország közel 200 millió dollárral tartozik Moszkvának az országba szállított földgázért, és amíg ezt nem fizeti ki, egyre kevesebb gázt fog kapni - írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A hírügynökség szerint Dimitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn utasítást adott a Gazprom állami energiavállalatnak, hogy 15 százalékkal csökkentse a Fehéroroszországnak szállított gáz mennyiségét. A vezetékeken érkező gázt az ígéretek szerint napról napra tovább fogják csökkenteni, amíg végül az eredeti kapacitás 85 százalékát vissza nem fogják - fenyegetőzött Medvegyev. Oroszország a lépés miatt már korábban jelezte, hogy problémák lehetnek a Fehéroroszországon át Európába jutó gáz szállításával, de azt ígérte, hogy alternatív útvonalakon, Ukrajnán és Lengyelországon keresztül megoldják a problémát.

A fehérororosz energiaügyi minisztérium korábban azt ígérte, hogy az Oroszországgal fennálló elszámolási vitája nem fogja befolyásolni a területén áthaladó tranzitgáz mennyiségét, hétfőn azonban már ennek ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg. "Ha az oroszok tovább csökkentik a gázkészleteinket, az az Európába továbbított gáz csökkentéséhez vezethet" - írta az energiaügyi minisztérium Anne Houtmannak, az Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési főigazgatójának.

Fizetnek és követelnek

A fehérorosz kormány hétfőn közölte, kész kifizetni az oroszok által megállapított adósságot, de cserében egy még annál is nagyobb adósságot akar behajtani Moszkvától. Míg ugyanis az oroszok a megemelt gázár miatt 187 millió dollárt követelnek, addig Minszk szerint Oroszország 217 millió dollárral tartozik nekik a gáz szállítási díjából.

A fehérorosz energiaügyi miniszter-helyettes közölte, nem csinálnak titkot abból, hogy pénzügyi gondjaik vannak,és kölcsönt kell felvenniük. Ennek ellenére azt ígérte, hogy szerdára kifizetik a teljes májusi gázszállítást, július 5-ére pedig a teljes adósságukat, ha Oroszország is megígéri, hogy kifizeti az ő hátralékát - írja a RIA Novosztyi. A Gazprom azonban egyelőre a fehérorosz ígéretek ellenére sem tervezi, hogy eláll a szállítások fokozatos csökkentésétől.

A mostani fehérorosz gázkrízis a RIA Novosztyi szerint a korábbi ukrán krízishez hasonlóan abból alakult ki, hogy Oroszország jelentősen növelte a korábban mélyen piaci ár alatt kínált földgáz árát Fehéroroszország számára. Minszk 2009-ben még 150 dollárt fizetett 1000 köbméter földgázért, 2010 első negyedévében azonban az ár 169 dollárra, a második negyedévben pedig 185 dollárra emelkedett.

Szövetségesek vitája

Fehéroroszország szerint a megemelt gázár ellentétes a két ország között év eleje óta érvényben lévő vámunióval, amely alapján Oroszország olcsó olajat és gázt szállít Minszknek - írja a BBC. A fehérorosz energiaügyi miniszterhelyettes hétfőn azt mondta, szeretnék, ha Oroszország a saját belső piacán érvényes áron szállítana gázt nekik is, ahogy azt korábban is tette.

Fehéroroszország az orosz gázvezetékrendszer fontos részét képezi, az Európának szállatott orosz gáz mintegy ötöde megy itt keresztül - írja a BBC. Miközben a két ország szoros szövetségesnek számít, Fehéroroszország erősen függ az orosz energiahordozóktól, és a két ország már a múltban is nem egyszer különbözött össze emiatt - írják helyi tudósítójukra hivatkozva.