Angliában is aggodalmaskodnak a magyar állampolgársági törvényen

Vágólapra másolva!
Hivatalos formát ugyan nem öltött eddig, de Nagy-Britanniában is sorra jelennek meg a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgársági törvény miatt tiltakozó hangok. Megjelent több újságcikk is arról, hogy a magyar lépés több százezer ukrán, szerb és horvát munkavállalónak ad lehetőséget letelepedni a szigetországban. Egy brit bevándorlási szervezet munkatársa az [origo]-nak azt mondta, nem önmagában a magyar intézkedéstől tartanak, hanem attól, hogy ennek lesznek követői.
Vágólapra másolva!

Ugyan főként Szlovákia és Magyarország viszonyában kavart vihart a magyar parlamentben május végén elfogadott, a kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvénymódosítás, máshol is hallani aggodalmas hangokat a jogszabály miatt. Brit bulvárlapok már a törvény elfogadása után figyelmeztettek a jogszabály bevándorlásra gyakorolt hatására, hétfőn pedig már az egyik legnagyobb példányszámban eladott brit napilap, a Telegraph is feldolgozta a témát.

"A kelet-európaiak érkezése nagy terheket ró a közszolgáltatásokra. A bevándorlás hasznos, de a tömeges bevándorlás már nem" - idézte a lap Sir Andrew Greent, a bevándorlási statisztikákat és a bevándorlás hatásait elemző Migration Watch nevű brit kutatóintézet vezetőjét, korábbi szaúd-arábiai brit nagykövetet.

A törvény révén a Telegraph szerint félmillió magyar származású, Európai Unión kívüli - ukrán, szerb, horvát - lakos juthat az egész EU-ban érvényes útlevélhez, amivel könnyebben vállalhatnak munkát európai országokban, például Nagy-Britanniában. Ezekből az országokból eddig a szigorú korlátozások miatt nehéz volt Angliába költözni.

Súlyos terhek

"A magyar lépés azért aggasztó, mert újabb kaput nyithat a bevándorlók előtt" - mondta az [origo]-nak Alt Mehmet, a Migration Watch tanácsadó testületének tagja. Szerinte a probléma nem a bevándorlással, mint alapvetően hasznos jelenséggel, hanem annak ütemével van. Hozzátette, hogy ha minden európai tagállam hasonló lépéseket tenne, mint a magyar állam a kettős állampolgársággal, akkor rendkívül megemelkedne a bevándorlás üteme, amely már jelenleg is magasabb az optimálisnál.

Számításaik szerint már a mostani ütemben is a jelenlegi hatvan millióról hetven millióra nő a brit lakosság száma húsz éven belül, amely súlyos terheket ró majd a szociális ellátó intézményekre, az egészségügyre, a közlekedésre. Mehmet szerint ez nem csak Nagy-Britanniát, de a többi európai országot is veszélyezteti.

A Telegraph arról is írt, hogy a kettős állampolgárság ügye Orbán Viktor magyar miniszterelnök és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke közötti, június eleji találkozón is szóba került. A találkozó négyszemközt zajlott, így annak tartalmát pontosan nem ismerni, de a megbeszélés után tartott közös sajtótájékoztatón feltettek egy kérdést, amely arra irányult, hogy miként fogadta a magyar törvényt a bizottság.

Barroso azt mondta, óvakodik történelmi kérdéseket kommentálni, "különösen akkor, amikor tudjuk, hogy Szlovákiában éppen választási kampány zajlik", de hozzátette, arra kérte Orbánt, hogy vitassa meg a kérdést szlovák partnerével. Megkerestük a bizottság magyarországi képviseletét, amelynek tájékoztatása szerint is a szlovák-magyar viszony vonatkozásában merült fel a kérdés.

Nem érinti őket

A bevándorlás kérdése a brit belpolitika egyik érzékeny pontja. A britek a gazdasági válság és az egyre növekvő munkanélküliség miatt látják egyre kevésbé szívesen a külföldi munkavállalókat. Ez volt az egyik fő téma a tavaszi választási kampányban is. David Cameron brit miniszterelnök akkor azt ígérte, hogy az EU-n kívülről érkezők számára bevándorlási plafont állítanak majd fel, az uniós polgárokkal szemben pedig átmeneti korlátozásokat ígért.

Az [origo] megkereste a brit belügyminisztériumot - Home Office, amelyhez a bevándorlási ügyek tartoznak -, ahol a sajtóosztályon a kettős állampolgárság miatti aggodalomra vonatkozó kérdésre közölték, nincs tudomásuk semmilyen olyan magyar parlamenti döntésről, amely bármiben is érintené Nagy-Britanniát.

Megkerestük a bevándorlási ügyekben gyarkan felszólaló brit konzervatív európai parlamenti képviselőt, Philip Bradbournt is, aki ugyan egyelőre nem jelzett vissza, ám a kérdés feltevésekor titkárságán közölték, valóban vannak aggodalmak ezzel a témával kapcsolatban. Azt ugyanakkor a Telegraph is jelezte, hogy becslések szerint az Angliába költöző kelet-európai bevándorlóknak csupán 4 százalékát teszik ki a magyarok.

Feszültséget keltett

A kettős állampolgárságról szóló jogszabály-módosítást május 26-án szavazta meg a magyar parlament, a jövő év elejétől lép érvénybe. A lépés elsősorban Szlovákiában váltott ki heves reakciókat, ahol ez volt a választási kampány egyik fő témája. A kampány alatt Robert Fico vezette kormány javaslatára a szlovák parlament egy ellenlépést is elfogadott miatta.

A magyar törvénymódosítás lényege, hogy magyar származásukat igazolni tudó határon túl élőknek nem lesz szükségük állandó magyarországi lakhelyhez ahhoz, hogy megkapják a magyar állampolgárságot (a jogszabályról bővebben itt olvashat). A szlovák válaszlépés lényege, hogy minden kettős állampolgárságért folyamodó szlovák állampolgárt megfosztanak szlovák állampolgárságától. A jogszabály végrehajthatósága azonban kérdéses (erről részleteket itt talál).

A kettős állampolgárság szlovák választási kampány idején történt felvetését sokan nem tartották szerencsésnek. Többek között azzal vádolták a magyar kormányt, hogy emiatt esett ki a június 12-i választáson a Magyar Koalíció Pártja a pozsonyi parlamentből. Ezt azonban Németh Zsolt külügyi államtitkár elutasította.