Bocsánatot kért a "véres vasárnapért" a brit kormányfő

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért az észak-írországi "véres vasárnap" eseményeiért David Cameron brit kormányfő. A miniszterelnök azután kért elnézést, hogy elkészült az erről szóló kormányzati jelentés. 1972-ben brit ejtőernyősök 14 embert lőttek le.
Vágólapra másolva!

Indokolatlannak és igazolhatatlannak nevezte kedden David Cameron brit kormányfő az észak-írországi "véres vasárnap" eseményeit. Az 1972. január 30-án Londonderry városában történt incidens során brit ejtőernyős csapatok tagjai tüzet nyitottak a civil tüntetőkre. A tiltakozók közül 13-an haltak meg, a lövések további 14 embert sebesítettek meg - egyikük később belehalt sérüléseibe.

A korabeli első brit vizsgálat szerint a hadsereg csak viszonozta a tüzet, amikor a tüntetők közül az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) tagjai lőni kezdtek a katonákra. Az 1998-ban kezdődött, most befejeződött újabb vizsgálat - amely a leghosszabb és a legköltségesebb volt a brit politikatörténetben - azonban megállapította, hogy a lelőtt tüntetők egyikénél sem volt tűzfegyver, és az első lövést a brit hadsereg adta le.

A brit kormányfő a BBC szerint "sokkolónak" nevezte az incidensről készült jelentést, és bocsánatát, valamint mélységes együttérzését fejezte ki a történtekért.