Békét vár az új kormánytól a Híd alelnöke - miniinterjú

Vágólapra másolva!
Együttműködne a másik szlovákiai magyar párttal is, és sajnálja, hogy csak választási sikere után figyel felt rá a Magyarországi diplomácia - a szlovákiai parlamenti választás exit-poll eredményei szerint látványos sikert elérő Híd-Most párt egyértelműen kormánykoalícióra készül az új parlamenti leosztásban. A szlovákiai magyar párt alelnöke, Simon Zsolt az [origo]-nak a választás éjszakáján arról beszélt, hogy az új kormánytól a négy évvel ezelőtti irányok újbóli felvételét és békességet vár.
Vágólapra másolva!

Hogyan értékeli az exit-pollokat?

Számomra ez kellemes csalódás, úgy gondolom, hogy ez az eredmény óriási felelősség is egyben, mivel nagyon sokat kellett teljesíteni érte. Úgy gondoljuk, hogy az emberek elvárják, hogy állítsuk vissza Szlovákiát arra a pályára, amelyen ezelőtt négy évvel járt, és hozzuk vissza azt a pozitív megítélést és azt a fejlődési lendületet, ami akkor megvolt Szlovákiának.

Milyen pártokkal tudják elképzelni az együttműködést?

Az SDKÚ, a SaS, a KDH, ezzel mindenképpen. Azm hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) hogyan fog viszonyulni hozzánk, az természetesen őrajtuk áll. Ez a négy párt - velünk együtt - kinyilvánította már a választások előtt, hogy nem akar Robert Ficóval kormányt alakítani.

Tehát együttműködnének az MKP-val?

Mi ezt az elmúlt időben, megyei választásokon is felkínáltuk ezt, és elutasítottak minket. Az együttműködés az alapvető eszméink között szerepel. Nagyon sok közös célunk van, amiben együtt tudunk dolgozni, de hogy nekik lesz-e erre hajlandóságuk, az nem rajtunk múlik, hanem rajtuk, hiszen ők eddig a percig nem zárták ki az együttműködést Ficóék nemzetileg orientált pártjával.

A magyar kormány a kampány alatt nyíltan az MKP mellett állt ki. Mit szól ahhoz, hogy most megjelent a magyar nagykövet önöknél?

A határon túl is, Magyarországról is észrevették azt, hogy a Szlovákiában létezik egy másik magyar párt, egy másik olyan politikai szubjektum, amely képes erőteljesen - és erőteljesebben mint az MKP - képviselni az itt élő magyarok érdekeit. És valahol ehhez nekik is alkalmazkodniuk kell. Én csak azt sajnálom, hogy ennyire el voltunk utasítva az elmúlt időszakban, ezzel nagyon sok botrányt, nagyon sok problémát meg lehetett volna spórolni, ha meghallgatják a mi véleményünket is.

Egy új kormány felállása milyen hatással lesz a szlovák-magyar viszonyra?

Ebben kormányban a Híd párt alapvető szerepet fog betölteni, és nekünk alapvető célunk az, hogy itt béke legyen.