Budapestre készült az amerikai kémbotrány egyik gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Egy Ciprusról Budapestre induló gépre akart felszállni a hétfőn kirobbant amerikai kémbotrány egyetlen még szabadlábon lévő gyanúsítottja, amikor a helyi hatóságok kedden elfogták. Az amerikai ügyészség 11 embert gyanúsít azzal, hogy kémkedtek Oroszország számára.
Vágólapra másolva!

A ciprusi rendőrség letartóztatott egy kanadai állampolgárságú férfit, aki az amerikai hatóságok gyanúja szerint egyike annak a 11 embernek, akik illegális ügynöki tevékenységet végeztek az Egyesült Államokban Oroszország számára. A Christopher Robert Metsos nevű 54 éves férfit a reptéren fogták el, amint épp egy Budapestre tartó repülőre akart felszállni.

A ciprusi rendőrség közölte, hogy szombaton kaptak jelzést az Interpoltól Metsos körözéséről. Végül a bevándorlási hatóság emberei tartóztatták fel. A hírügynökségi jelentésekből az nem derül ki, hogy a férfi miért akart Budapestre utazni.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy 11 embert azzal gyanúsítanak, kémkedtek az orosz kormány számára az Egyesült Államokban (részletek a hétfői bejelentésről itt). Közülük tízet már őrizetbe is vettek, Metsos volt az egyetlen, aki szabadlábon maradt.

A bírósági papírok szerint az állítólagos kémek feladata az volt, hogy döntéshozó körökben építsenek ki kapcsolatokat. A hatóságok állítása szerint a gyanúsítottak rövidhullámú rádiókkal, láthatatlan tintákkal írt szövegekkel és rejtett adatokat tartalmazó képekkel kommunikáltak, és volt példa arra is, hogy egy vasútállomáson egymás mellett elhaladva cseréltek ki azonos külsejű táskákat.

Az nem világos, hogy az állítólagos kémek hozzájutottak-e titkos vagy más módon értékes információhoz. A gyanú ugyanakkor nem kifejezetten kémkedésről, hanem pénzmosásról és illegális ügynöki tevékenységről szól. Egyesült Államok törvényei szerint külföldi kormány számára csak úgy lehet legálisan ügynöki tevékenységet végezni, ha arról értesítik az igazságügyi minisztert.

Oroszország tiltakozott az amerikai hatóságok eljárása ellen, és megkérdőjelezte az állítások valóságalapját. Jelezték azt is, nem tartják szerencsésnek, hogy épp akkor robbant ki az ügy, amikor nagypolitikai szinten a korábbi feszültségek enyhítésére törekednek.