A megszorító intézkedések miatt elhalasztották a kormányátalakítást Romániában

Vágólapra másolva!
Romániában sürgős gazdasági intézkedésekre van szükség, ezért a Basescu államfő felszólította a kormánypártokat, hogy halasszák el a tervezett kormányalakítást. A társadalom nehezen fogadja el a szociális juttatásokat megnyirbáló, a közszférában dolgozók bérének és a nyugdíjak jelentős csökkentésével járó intézkedéscsomagot.
Vágólapra másolva!

Őszre kell halasztani Romániában a beharangozott kormányátalakítást, hogy a kabinet a legsürgősebb gazdasági teendőire összpontosíthassa figyelmét, addig is a minisztériumokon belüli létszámcsökkentéseket kell végrehajtani - ezt Traian Basescu államfő javasolta a kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezető tisztségviselőinek. Az Emil Boc pártelnök által vezetett kormánykoalíció (amelynek másik tagja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ) a múlt héten túlélte a parlamentben az ellene indított bizalmatlansági szavazást, ezzel automatikusan életbe lépett az állami szférában dolgozók béreinek 25, illetve a nyugdíjaknak 15 százalékos csökkentése, továbbá egy számos szociális juttatást megnyirbáló törvénytervezetet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásaihoz illeszkedő, az államháztartási hiánycél teljesítésére hivatott intézkedéscsomag olyan méretű politikai és társadalmi ellenállásba ütközik, hogy csak néhány szavazaton múlott a kormány sorsa. A román sajtó hetek óta arról ír, hogy Emil Boc a szavazás után gyökeresen átalakítja kabinetjét, és "magyarországi mintára" összevonják a minisztériumokat.

A megannyi találgatásnak azonban egyelőre véget vetett a vasárnapi snagovi találkozó, amelyen Basescuval együtt ültek közös asztalhoz a PD-L kormánytagjai, parlamenti képviselői és szenátorai, valamint a párt területi vezetői. A hétfői híradások tudni vélik, hogy az államfő gyakorlatilag megtiltotta az azonnali kormányátalakítást. Ennek értelmében szeptemberig egyfajta "kegyelmi időszak" következik a miniszterek számára, akiknek az érvénybe lépett megszorító intézkedések végrehajtására kell fordítaniuk figyelmüket és energiájukat - már csak azért is, mert ettől függ az IMF-fel kötött többoldalú hitelmegállapodás soron következő, 850 millió euró értékű részletének folyósítása.

Basescu ugyanakkor erősen ajánlotta a tárcákon belüli karcsúsítást. Ez mind az államtitkárok, mind a tanácsadók állítólag túlburjánzó létszámának a csökkentését, mind a "hozzá nem értő" tisztségviselők elbocsátását jelenti. Az államfő az európai uniós szabványokra is hivatkozott, de egyik legfőbb érve az volt, hogy a kormány szerkezetének alapvető megváltoztatásához - különösen ha az a koalíciós arányok felborulásával is jár - a parlament jóváhagyására van szükség. Egy ilyen procedúra azonban további időveszteséget jelentene a sürgős gazdasági lépések szempontjából.