Újabb bíróság tiltotta el a holland lányt a világkörüli vitorlázástól

Vágólapra másolva!
Július 1-ig nem szállhat vitorlás hajóra a holland Laura Dekker, aki korábban világrekordot akart felállítani azzal, hogy legifjabbként körbehajózza a Földet. Egy fellebbviteli bíróság ugyanis meghosszabbította az eltiltását, sőt megerősítették a lány hatósági felügyeletét is. A bírósági döntéssel a rekordkísérletet korábban támogató apa is egyetért.
Vágólapra másolva!

Megerősítette a 14 éves Laura Dekker hajózási tilalmát egy holland bíróság kedden. Ő az a lány, aki szülei támogatásával tavaly elhatározta, hogy 2009. október 16-án elindul egyedül egy vitorlással, és körbehajózza a Földet. A becslések szerint két évig tartó út teljesítése révén Laura Dekker lenne a legfiatalabb a világon, aki véghezvitte ezt.

"A bíróság azon a véleményen van, hogy a két évig tartó út, ahogy tervezik, nagy és elfogadhatatlan kockázatot jelent egy gyerek számára"- így szól a keddi jogi döntés, amely legalább július 1-ig kiterjeszti a lányra kiszabott hajózási tilalmat. Az arnhemi fellebbviteli bíróság azt a korábbi határozatot is megerősítette, amellyel a lányt hatósági felügyelet alá helyezték.

Laura apja mindezek ellenére egyetértett a keddi bírósági döntéssel. Dick Dekker azt mondta, hogy a lányának valóban felügyelet alatt kell maradnia. A lány ügyvédje ellenben csalódottságát fejezte ki. Peter de Lange szerint a holland gyermekvédelem július 1. után kérni fogja a felügyelet meghosszabbítását, hogy megakadályozza Laura elindulását.

A lány rekorddöntési célja csak akkor válhatna valóra, ha ez év szeptembere előtt elindul, és 2012. szeptember 20. előtt visszaér, mert akkor lesz 17 éves. A jelenleg érvényes egyéni világrekordot ugyanis egy 17 éves brit fiú, Mike Perham tartja. Ő 45 ezer kilométer megtétele után tavaly augusztusban tért haza nagyon komoly megpróbáltatásokat átélve. A holland lány terve egy másik ifjú lány miatt azonban dugába dőlhet. A 16 éves ausztrál Jessica Watson 1600 kilométerre van Sydneytől, a céltól, és ha odaér, akkor ő lesz a korosztályos világrekorder a Föld körüli szólóhajózásban.

Eltűnt és meglett

Laura Dekker tavaly év végén eltűnt, majd épen és egészségesen megtalálták őt a Holland Antillákon. Amikor eltűnt, a hajóját megtalálták a kikötőben, a szokásos helyén lehorgonyozva, vagyis nem vágott neki a veszélyesnek tartott útnak, miután tavaly október végén eltiltotta őt egy utrechti bíróság attól, hogy egyedül vitorlázza körbe a Földet, és 2010 nyaráig a gyermekvédelem felügyelete alá helyezte a lányt.

A holland és új-zélandi állampolgársággal is rendelkező lány korábban azt mondta, hogy megpróbál majd eljutni Új-Zélandra, ha a holland hatóságok nem engedélyezik utazását. A hollandok szerint eltűnése valójában nem volt más, mint hogy ki akarta játszani a holland hatóságok felügyeletét.

Laura egy 8,3 méter hosszú, Guppy névre keresztelt hajón akar nekivágni a kalandnak. Ötletét támogatta az apja, anyja viszont aggályait fejezte ki. Laura egy vitorláson született valahol Új-Zéland partjainál, szülei ugyanis akkoriban épp egy hétéves világkörüli úton voltak. A család azóta letelepedett: Laura jelenleg apjával él, egy Hollandiában horgonyzó jachton.

A Laura Dekker kálváriájáról szóló cikkünket itt olvashatja.