Már 36 halottja van a thaiföldi erőszaknak

Vágólapra másolva!
Hétfő délelőttig kaptak időt a thai fővárosban tüntető ellenzékiek, hogy hazatérjenek, de a határidőt utóbb meghosszabbította a kormány. A hatóságok börtönnel fenyegetik azokat, akik továbbra is megszállva tartják Bangkok egyik városrészét. A március közepe óta folyó tüntetések a múlt csütörtöktől durvultak el, már 36 halálos áldozata van a tüntetők és a hadsereg közötti összecsapásoknak. Hétfőn meghalt a tüntetők oldalára átállt, csütörtökön interjú közben meglőtt tábornok is.
Vágólapra másolva!

Hangosbeszélőkkel, televíziós nyilatkozatokkal, sms-ekkel figyelmeztették a thai hatóságok a kormányellenes tüntetőket, hogy helyi idő szerint hétfő délután háromra (közép-európai idő szerint reggel kilencre) hagyják el megerősített barikádjaikat és fejezzék be a tüntetést. A hatóságok szerint, aki marad, az két év börtönt kockáztat, ám egyelőre nem világos, hogy mihez kezdenek a határidő letelte után is maradókkal. A BBC szerint a határidő leteltéig csak kevés ember fogadott szót a felszólításoknak, de a Bloomberg legfrissebb jelentése szerint a kormány meghosszabbította a határidőt.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a helyzet rendkívül feszült, a katonák éles lőszerrel lőnek azokra, akik a tiltakozók táborából az állásaik felé közelednek. A Ratcsapraszong nevű tüntetőtáborban körülbelül ötezer ember lehet, élelmük és ivóvizük fogytán.

A tüntetők - zömében nők, gyerekek és idősebbek - közül 300-an egy templomban kerestek menedéket. Ők azt mondták a BBC tudósítójának, hogy nem bíznak a kormány békés elvonulásra tett ígéretében, és félnek hazamenni. Sok tüntető tűzijátékokat lövöldöz a fejük felett keringő helikopterekre.

Thaiföldön március közepe óta folyamatosak a kormányellenes tüntetések. A tüntetők - zömében a korrupciós vádak miatt lemondatott korábbi miniszterelnök, Thakszin Sinavatra hívei - a jelenlegi kormány távozását és új választások kiírását követelik. Piros ruházatuk miatt sokszor csak vörösingeseknek emlegetik őket.

Forrás: AFP

A tüntetők elleni fellépés a múlt csütörtök óta durvult el igazán, miután meglőtték Khattija Szavaszdipol thai tábornokot. A tábornokot éppen akkor érte lövés, amikor a New York Timesnak beszélt arról, hogy támogatja a tiltakozókat. A tábornok hétfőn a kórházban életét vesztette. Az azóta változó intenzitással folyó összecsapásokban eddig 36 ember meghalt, 250-en megsérültek, a hétfő virradóra folyó összecsapásoknak már a hadsereg kötelékéből is volt áldozata.

Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő a hétfőt és a keddet országos munkaszüneti napnak nyilvánította, és a rendkívüli események miatt elhalasztották az iskolaév megkezdését is. Kijárási tilalmat is be akartak vezetni, de végül erről lemondtak. Thaiföld-szerte 22 tartományban vezettek be rendkívüli állapotot, főleg a tiltakozók bázisának számító északi térségben, ahova átterjedtek a tüntetések.

A kormány közölte, csak akkor tárgyal a tüntetőkkel, ha azok hazatérésükkel nyilvánítják ki tiszta szándékaikat. A tüntetők azonban közölték, csak akkor tárgyalnak, ha a kormány visszahívja a csapatokat, és akkor is csak az ENSZ közvetítésével.