Orbán elhárította Fico tárgyalási ajánlatát

Vágólapra másolva!
Visszautasította Orbán Viktor leendő miniszterelnök Robert Fico szlovák kormányfő felszólítását, hogy négyszemközt tárgyaljanak a Fidesz kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatáról. A szlovák kormány ellenzi, hogy a szlovákiai magyarok magyar állampolgárságot is kapjanak, Fico szerint a javaslat beavatkozás Szlovákia belügyeibe. Orbán viszont azt mondja, nem akar játszótárs lenni a szlovák választási kampányban, és meg akarja védeni Magyarországot az ilyen provokációktól.
Vágólapra másolva!

Magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett szerdán Szlovákia a Fidesz kettős állampolgárságról szóló törvénytervezete miatt - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök aszerdán Pozsonyban. Fico szerint a magyar lépés súlyos beavatkozás Szlovákia belügyeibe, sérti a nemzetközi jogot és a szlovák-magyar alapszerződést, amelyre Pozsonynak határozott választ kell adnia.

A törvényjavaslat nem jelentené az állampolgárság kollektív és automatikus megadását, hanem egyedi elbírálás alapján döntenének a magyar állampolgárság megadásáról. A javaslat szerint annak járna a magyar állampolgárság, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja. A javaslat szerint a törvény augusztus 20-án lépne hatályba és 2011-től induló eljárásokban alkalmaznák.

Orbán visszautasított

Orbán Viktor leendő kormányfő szerint amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem zajlanak le a választások (ezek június 12-ére vannak kiírva), és nem áll fel ott is az új kormány, addig "semmifajta üzengetésnek a sajtón keresztül nincsen semmi értelme". A Fidesz elnöke a budapesti gazdasági konzultáción mondott beszéde elején reagált Fico szerdai szavaira.

A leendő magyar miniszterelnök elmondta: Magyarország nagyon fontos pillanatokat él át most, új kormány áll fel, rengeteg teendő van a gazdaságban, közbiztonságban, "ezért mi nem leszünk játszótársak semmifajta, külföldön zajló választási kampányban". Közölte: "nem áll módunkban semmilyen provokatív kijelentésre válaszolni". Mind a két ország többet érdemel ennél a vezetőitől, a magyar választók érdekében egész Magyarországot meg kell védeni az ilyen provokációktól - jelentette ki Orbán Viktor.

Fico feszült

A szlovák kormány feszülten reagált a javaslat bejelentésére. Már múlt szerdán Pozsonyba rendelték a budapesti nagykövetet, csütörtökön pedig azt nyilatkozta Fico, hogy ha a törvényt elfogadják, Szlovákia kemény választ fog adni, és utalt arra is, hogy akár el is veszíthetik szlovák állampolgárságukat azok, akik élnek a lehetőséggel.

A törvényjavaslat benyújtásának napján Robert Fico összehívta a pozsonyi parlament nemzetbiztonsági bizottságát is, kedden viszont már párbeszédet követelt a javaslatról. A szlovák kormány azt követelte, hogy azonnal üljön össze a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyes bizottság. Fico akkor közölte, ha Budapest erre nem ad 24 órán belül választ, további diplomáciai lépéseket tesznek, és egy legfelsőbb szintű találkozót is kezdeményeznek.