Már Pozsonnyal is baja van Slotáéknak

Vágólapra másolva!
A szlovák főváros magyar nevét utasítja el új választási plakátján a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A pártnak nem ez az első magyarellenes húzása a kampányban, de a taktika a jelek szerint működik, az utóbbi hetekben erősödött az SNS. A júniusi választáson a kormányzó Smer a toronymagas esélyes, amely szintén kivette a részét a nacionalista szavazókért folyó harcból.
Vágólapra másolva!

"Pozsony? Nie, Bratrislava!" (Pozsony? Nem, Bratislava!). Ez, a szlovák főváros magyar elnevezését elutasító szöveg olvasható Rudolf Pucík, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnökének választási plakátján. Az SNS-nek nem ez volt az első magyarokkal szemben barátságtalan lépése a június 12-i szlovák parlamenti választások kampányában.

Slota nem hagyta szó nélkül azt sem, hogy a magyar választásokon győztes Fidesz bejelentette, első intézkedései között lesz valamilyen formában biztosítani a más országokban élő magyaroknak a kettős állampolgárságot. "A magyar parlament által kinyilatkoztatott kettős állampolgárság katonai konfliktus kezdete. Így kezdődött a második világháború, hogy Hitler kettős állampolgárságot adott az osztrákoknak, a szudétanémeteknek és a lengyelországi németeknek" - jelentette ki egy pénteki konferencián Slota az Új Szó című pozsonyi napilap szerint.

Slota hozzátette, ha pártja felügyelné a belügyminisztériumot, megvizsgálná, mennyi magyar ügynök dolgozik Dél-Szlovákiában, nevezte már félfasisztának a Fideszt és azt is megüzente Orbán Viktornak, hogy rossz hírnek tartja választási győzelmét. Április közepén pedig felvillantotta magyar történelmi ismereteit is. "Szent István összeállt a szlovák fejedelmekkel és a frank lovagokkal, és leölte ezeket a mongolokat az akkori történelmi Magyarország területén. Meglehet, néhányan a nádasba elbújva megmaradtak" - nyilatkozta a magyar honfoglalókról Slota a pozsonyi TASR hírügynökségnek.

Nem csak a magyaroknak ment neki a kampányban az SNS. Többen támadták a párt egy másik óriásplakátját, amelyen egy tetovált férfi képe alá azt írták: "Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni!". Az SNS-t többen rasszizmussal vádolták, a reklámfelületet értékesítő német cég pedig közölte, át fogja ragasztani a plakátokat. A SNS a vádakra azt válaszolta, hogy a képen látható férfi nem roma, hanem szlovák, és valójában azok a rasszisták, aki cigánynak nézték. A plakátok átragasztásáról pedig azt mondták, hogy inkább majd ők ragasztanak a plakátokra "Cenzúra" feliratokat.

Slota araszol

A párt politikusai az elmúlt években is többször tettek cigány- és magyarellenes kijelentéseket, és bár a 2006-os választásokon még több mint 11 százalékot szerző SNS sokat veszített népszerűsíégéből, úgy tűnik, hogy Slota taktikája most működik.

A júniusi választáson összesen 18 párt indul, közülük nyolcnak van esélye bekerülni a parlamentbe. A szlovák Focus Research közvélemény-kutató legfrissebb - május eleji - felmérése szerint a választást Robert Fico kormányfő pártja, a Smer (Irány - Szociáldemokraták) nyerheti meg 31,8 százalékos eredménnyel. De a 2006-ban alig több mint 29 százalékot szerző párt januárban még 41 százalékon állt, azóta csak veszített népszerűségéből.

Slota pártja hónapok óta 6 százalékon áll a Focus közvélemény-kutatásaiban, de májusra megugrottak, elérték a 8,6 százalékot. A Focus szerint a 2006 előtt kormányzó szlovák kereszténydemokrata szövetség (SDKÚ-DS) lehet a második 13,6 százalékkal, a harmadik pedig egy új párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 11,5 százalékkal. A SaS megítélése azonban elég bizonytalan, januárban még 6 százalék alatt voltak, azóta egyszer kilőttek, egyszer visszaestek.

Fotó: Bisztray Sándor

Himnusz és zászló

Nem csak az SNS hajtott rá a nacionalista szavazókra. Április végén fogadta el a szlovák parlament az állami jelképek módosításáról szóló törvényt, amelyet Robert Fico kormányfő, a legnagyobb kormánypárt, a Smer elnöke terjesztett be a parlament elé. A módosítás értelmében a legfontosabb szlovák nemzeti jelképeket az iskolai osztályokban és az önkormányzati épületekben el kell helyezni, de a módosítás szabályozza a szlovák himnusz használatát is.

Korábban a szlovák parlament elfogadta az SNS hazafiassági törvényjavaslatát, ami ugyanezeket a kérdéseket szabályozta, de a Smer javaslatánál több szempontból szigorúbb volt. A javaslatot Ivan Gasparovic szlovák államfő vétózta meg, mert, mert úgy ítélte meg, hogy túl gyorsan lépne hatályba. Slota a törvény megvétózása után felvetette, hogy Gasparovic az államfőválasztáson őt támogató Smer nyomására dönthetett így. Az április végén ismét benyújtott javaslatot azonban már csak 29 képviselő támogatta a 150 fős szlovák parlamentben. Az ötlet többi támogatójának ott volt a Smer javaslata (a hazafiassági törvényről részletesen itt olvashat).

Milyen jól élnek a szlovákok?

A Smer "attól tart, hogyha egyértelműen elhatárolódna az SNS-től, akkor kelet-szlovákiai választóinak egy része eltávolodna a párttól" - mondta a Sme című liberális szlovák napilapnak Grigorij Meseznikov pozsonyi politológus, aki szerint "a Smer választói között nagymértékben elterjedt ez a - finoman fogalmazva - kritikus vélemény a romákról". A választási kampány azonban messze nem csak ezekről a témákról szól.

"Ez a választás egy dologról szól majd: melyik párt képes meggyőzni a választót arról, hogy ő az amely képes biztosítani gazdasági jólétét" - idézte a Business News Europe Grigorij Meseznikov pozsonyi politológust. Meseznikov szerint a Fico-érában ugyan nőtt a korrupció és romlott a demokrácia minősége, de a szavazók többsége ezeket nem érzékeli. A Smer a jólétre hegyezi ki kampányát, azt ígéri, folytatja a szociális állam politikáját anélkül, hogy veszélybe sodorná a költségvetést. A korábban kormányzó - több elemző szerint a jelenlegi stabil gazdaság alapjait a nyugdíj- és egészségügyi reformmal megteremtő - kereszténydemokraták (SDKU) pedig a középosztály anyagi támogatásának növelésével kampányolnak.

A szlovákiai magyarok pártjai közül a Bugár Béla vezette Most-Hídnak van esélye átlépni a parlamentbe jutási küszöböt (a felmérések szerint 6,2 százalékon állnak), míg a Magyar Koalíció Pártja az öt százalékos küszöb környékén ingadozik a Focus felmérése, akárcsak a jelenlegi kormánykoalíció legkisebb tagja, a nacionalista Vladimir Meciar vezette HZDS.